X2City: най-екологичното BMW вдига 25 км/ч

Електрическият минискутер може да се кара от 14-годишни без книжка


10
юли
2017

BMW Motorrad X2City е най-новото попълнение на BMW Group в сегмента на превозните средства с нулеви вредни емисии. Скутерът e с допълнителен електромотор, лека и компактна машина, която откарва своя притежател до желаното място навреме, без значение от трафика, заетите паркоместа или разписанието на градския транспорт. С максимална скорост от 25 км/ч и електрически пробег между 25 и 35 км, BMW Motorrad X2City е проектиран да се справя ефективно със ставащите все по-тежки задръствания. BMW Motorrad дава още един ясен сигнал, показвайки отдадеността си в разработването на устойчиви и иновативни решения за градската мобилност на бъдещето. X2City е класифицирано превозно средство в категория Pedelec25, което не изисква управление със свидетелство за правоуправление на МПС за навършилите 14 или повече години.

BMW Motorrad X2City е плод на сътрудничеството между BMW Motorrad и ZEG с нейните марки Kettler, Bulls, Pegasus, Hercules и други. BMW Motorrad X2City няма да се предлага чрез дилърската мрежа на BMW Motorrad, a в отбрани магазини за велосипеди, както и през онлайн магазина на KETTLER Alu-Rad GmbH. Сервизирането и гаранцията също се поемат от велосипедния сектор. Този канал дава на BMW Motorrad възможност да се докосне до целева група, която е извън традиционните за мотоциклетния сегмент. Очаква се стартът на продажбите на X2City да започне към края на 2017-а, като цената все още не е фиксирана, но със сигурност ще бъде под… 2500 евро.

 Лек и компактен

BMW Motorrad X2City се вписва перфектно там, където индивидуалната мобилност чрез автомобил или градски транспорт достига своя лимит. Той може да се използва като самостоятелно превозно средство при кратки разстояния или като допълнение на автомобилния или обществен транспорт – възможна е всякаква комбинация. Благодарение на ниската си маса от 20 кг и механизма за сгъване, BMW Motorrad X2City с лекота се събира в багажника на малка кола. След изпълнение на няколко лесни и бързи стъпки, превозното средство е готово да улесни значително своя притежател, отдалечавайки го от мислите за задръстванията и препълнените паркоместа. Компактните размери на X2City го правят идеално за пренасяне в автобуса или метрото – един удобен начин за достигане и ползване в участъци, които са недостъпни за друг вид моторизиран транспорт.

Лесен и забавен за каране благодарение на електрическото си задвижване

BMW Motorrad X2City е значително по-компактен дори от малък сгъваем велосипед. Въпреки това обаче разполага с електромотор в задната главина, което го прави едновременно по-забавен и комфортен за каране. Безчетковият електромотор осигурява ефективна подкрепа на водача и позволява ускорение до скорост от 25 км/ч. Контролерът, разположен на кормилото, предлага пет скорости на движение (8, 12, 16, 20 и 25 км/ч). От съображения за сигурност подпомагащата тяга на електромотора се активира след достигане на скорост от 6 км/ч. Неговото действие може да се деактивира по всяко време на движение, чрез прекъсвач разположен при лостчето на спирачката.

Интелигентно енергийно управление

Енергията за електромотора идва от литиево-йонна батерия с капацитет 408 ватчаса. Тя е интегрирана в основната плоскост на машината, корпусът осигурява защита от вода, а демонтирането й е изключително лесно. Електронният контролен модул позволява дневен пробег между 25 и 35 км. Това се извършва чрез специален магнитен конектор, който се поставя в съответния изход на скутера или на самата батерия. Времето за пълно зареждане на напълно изтощена батерия от конвенционален контакт е около 2.5 ч.

Напълно хармонични свойства на придвижване

BMW Motorrad X2City разполага с широки пневматични гуми с голям диаметър, които осигуряват сигурно и комфортно придвижване дори и по неравни повърхности, като павирани улици или участъци с чакъл. Рамата е изключително устойчива на усукване, което гарантира прецизността на управлението на X2City. За безопасно спиране, предните и задните колела са оборудвани с мощни и отзивчиви дискови спирачки като предните и задните спирачни лостове могат да се регулират индивидуално. Водачът може допълнително да увеличи ефективността на спирането чрез изместване центъра на тежестта. Вграденият в задната светлина стоп указва на участниците в движението кога водачът спира.

Висококачествените компоненти, използвани в X2City, отговарят на премиум усещането, което носи BMW Motorrad. Задвижващата система заедно с литиево-йонната батерия се доставят от Marquardt и идват с 48 месеца гаранция. Светлинните компоненти се произвеждат от Supernova, а спирачките от Magura. Разбира се, всички системи за сигурност и осветление отговарят на законовите изисквания и гарантират, че BMW Motorrad X2City е легално за ползване по пътната мрежа.

 

Практично за всекидневна употреба с широка приложимост

Благодарение на изправената си позиция, BMW Motorrad X2City осигурява на водача перфектен обзор над пътната ситуация. Останалите участници в движението също виждат управляващия скутера много добре. Ергономичната основна плоскост и телескопичната система на кормилото на X2City позволяват на хора с ръст между 1.6 и 1.9 м да използват BMW Motorrad X2City удобно и безопасно.

Внимателно проектираните калници отпред и отзад правят скутера подходящ за ползване и в мокро време, без необходимост от обличане на специално предпазващо от замърсяване облекло. Интегриран микро USB изход на дисплея захранва смартфона на водача от литиево-йонната батерия по време на движение.

 

Спонтанно удоволствие, многофункционалност и нулеви емисии

BMW Motorrad X2City отговаря на всички нужди за градска мобилност на малки и големи. Скутерът е прекрасен начин за придвижване до училище, работа или за свободното време. X2City е изключителен спътник при пазаруване, не отделя никакви вредни емисии и спестява време, като ви помага да избегнете трафика. Той също е забавно транспортно средство по време на почивка и може да се пренася в кемпери или на лодка. Скутерът не изисква носенето на никаква защитна екипировка, но ползването на велосипедна каска е препоръчително. BMW Motorrad X2City разширява света на градската мобилност по един атрактивен и свободен от вредни емисии начин.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин