WTCC: Honda диша във врата на Citroen

По всичко личи, че последният сезон на Citroen в Световния шампионат за туристически автомобили няма да мине „на автопилот” – защото момчетата на Honda доста ще поизпотят френския отбор

0504
2016

Всички хубави неща са три. Затова и пилотът на Citroen Хосе-Мария Лопез (32) иска през сезон 2016 да спечели третата си поредна титла. В последния сезон за французите обаче тяхната задача да бъдат на върха изглежда значително по-трудна. По-малка предпоставка за успех е и фактът, че „шевроните” имат само два заводски болида.

А конкуренцията е станала по-силна. Още преди откриващото състезание в Льо Кастеле Лопес вписа в сметките си новото попълнение на Honda Роб Хъф (36). В разговор с редактор на AUTO BILD Лопес сподели: „Той е много силен, a от Honda разполагат с бърз автомобил – това е интересна комбинация.” Аржентинецът се оказа прав – Хъф спечели първата надпревара във Франция. Това е и първата победа на ексшампиона от Макао 2014 г.

С нови пилоти и нов автомобили Honda диша във врата на световния шампион. Но: Citroen трябваше да добави 80-те килограма тежести за компенсация. Въпреки това Лопес грабна пол-позишъна и си осигури първото място в главното състезание. Пилотът на Honda Тиаго Монтейро (39) обаче го следваше плътно до самия финал. В класирането по точки Лопес води само с четири на бившия португалски участник във Формула 1.

Дебютът на Volvo беше стабилен. Тед Бьорк (35) завърши на седмо място в първото състезание. Шефът на екипа Александър Мурджевски Шедвин сподели: „Ние доказахме, че нашата стратегия със шведски автомобили, шведски пилот и шведски отбор е правилна.”

Изглежда, следващият сезон на WTCC ще бъде вълнуващ. В календара следва състезанието в Словакия, което ще бъде проведено на 17-и април.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин