What3Words: три думи описват всяка точка на планетата

0406
2020

Три думи са достатъчни да опишат всяка точка на нашата планета. Стартиращата компания What3Words преди шест години разграфи нашата Земя на квадрати с размер 3 на 3 метра, след което кръсти всяко едно от тези 57 билиона карета с уникално име, съставено от само три думи. Така например комбинацията издишано.светлина.нощи (breathed.light.nights) точно обозначава редакцията на AUTO BILD България в София. Системата позволява всеки квадрат да бъде еднозначно формулиран и лесно да бъде запомнен. Алгоритъм използва речник от 40 000 думи така, че да не се допускат приличащи си комбинации, с което се избягват недоразумения, а хора и машини лесно разпознават евентуални грешки. Към момента системата се предлага на 26 езика.

Системата е изключително полезна там, където класическите адреси не работят: японците я използват, за да се уговорят прецизно в разцъфналите вишневи градини, благодарение на нея спасителните екипи локализираха затрупани хора по време на природните бедствия в Хаити и Филипините, глобалният спедитор DB Schenker я прилага за точни доставки на щандове в големи изложбени палати, правителството на Монголия разпраща чрез нея официалните си документи до три милиона жители, повечето от които номади.
Според данни на ООН близо четири милиарда души по света нямат адрес. Особено в бързо разрастващите се мегаполиси като Рио де Жанейро, Джакарта или Мумбай хората живеят в импровизирани колиби – без улица, номер, пощенски код. Но и в развитите държави не всичко се открива лесно: в Ирландия например едва преди няколко години бяха въведени пощенски кодове за цялата страна, а всяка пощенска кутия бе обозначена със 7-цифрен код.

Имената на улици, номерата на сгради и пощенските кодове възникнали по време на индустриализацията, когато градовете се разраствали и бизнесът все повече бил обвързан с осъществяването на доставки. Но днес класическите адреси не вършат работа: например когато дрон спусне вашата онлайн поръчка в задния двор на кооперацията или автономно движещи се автомобили трябва да вземат пътник от отдалечено място насред природата. Куриерската компания UPS е изчислила, че може да спести 50 милиона долара годишно, ако всеки от общо 120 000 шофьори на фирмата всеки ден изминава поне по една миля по-малко в търсене на неясно обозначени адреси.

Разбира се, на пазара отдавна се използват навигационни системи, работещи с географската координатна система от ширини и дължини, но тези данни от много цифри трудно се помнят и често се бъркат. Все едно да помните кода, изписан на гърба на безжичния ви рутер. Затова компании като Mercedes-Benz залагат на новата система What3Words. Сигурната навигация вече се предлага като екстра от Daimler и е интегрирана в интерфейса на MBUX. Засега не е възможно да си купите обозначението на вашия адрес: така например комбинацията напредък.чрез.техника няма да ви заведе в централата на Audi в Инголщат, а в Бразилия, на брега на океана.

ИЗВОД

Седем езиковеди и 250 съветници отстраняват думите с двойно значение, така че всяко квадратче от 3 на 3 метра да може да бъде лесно и сигурно открито от човека и машината. Обидните думи са табу.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин