Wallys Iris: тунизийски SUV с цена под 22 000 лв.


19
апр.
2021

Евтиният модел тръгва на лов за клиенти в северноафриканската държава

Автомобилният пазар не върви съвсем добре по време на пандемията – най-вече в Европа. Съществуват обаче държави, в които предизвиканата от корона-вируса икономическа криза е довела до проблеми от друго естество. Например такъв е случаят в Тунис, където заради високи вносни мита за голяма част от населението става все по-трудно, да си купи автомобил – дори и употребяван.

Икономическа, политическа и финансова криза: горе-долу така може да бъде обобщено случващото се в Тунис през последните 13 години. заради силното обезценяване на тунизийската валута покупателната способност на населението е спаднала значително.

Освен това митата за внос на автомобили са екстремно високи. А при средна месечна заплата от 440 лв. малцина тунизийци биха могли да си купят автомобил.

Тунис няма автомобилна индустрия, която да е толкова развита, както тази на европейските държави, затова страната е зависима от вноса на коли. Проблемът са вносните мита – затова дори и най-евтините употребявани автомобили струват колкото тригодишни заплати. Именно в тази връзка да предлагаш евтини автомобили собствено производство е единствената възможност за клиентите. Това прави тунизийският производител Wallys – фирмата представи малък SUV – ако можем да го наречем така – с името Iris.

За около 22 000 лв. получавате компактен SUV, чиято външност малко прилича на моделите на Jeep. Автомобилът предлага някои изненади, благодарение на които разходите са сведени ди минимум, като например каросерия от фибростъкло или заварена към шасито пътническа клетка от стомана. Wallys Iris се предлага в няколко версии, като цената на най-скъпата достига 40 000 лв.

В тази премиум версия намираме някои интересни детайли на оборудването като LED-фарове, фарове за мъгла, парктроник, камера за заден ход, 16-цолови алуминиеви джанти и избор на много цветове. Вътрешното пространство пък е оборудвано с аудиосистема, седалки с кожена тапицерия и дори инфотейнмънт-система.

Под капака разбира се няма електромотор, а малък 3-цилиндров атмосферен VTi двигател с работен обем от 1,2 литра и 82 к.с. – на PSA. Това обаче се оказва напълно достатъчно за съвсем приличното придвижване на тежащия 940 кг SUV. Максималната скорост на модела е 158 км/ч.

Wallys Iris няма да бъде предлаган на други пазари, нито в Европа, където стандартите за сигурност веднага биха осъдили на смърт този малък автомобил.

Още по темата