W126 AMG с 6-литров мотор отива на аукцион

1304
2020

Изложението Techno Classica в Есен е сред най-атрактивните събития за любителите на олд- и йънгтаймери. Събитието е предвидено за 24-27 юни – но не е ясно дали ще се състои заради пандемията на коронавирус. За тогава е предвиден и аукцион на RM Sotheby’s, на който ще се предлагаТ истински съкровища на четири колела – като например звезда от AMG в лицето на оригинален Mercedes 560 SEL 6.0!

Сивият металик пасва идеално на 560 SEL, a джантите AMG се вписват идеално в цялостната концепция.

Произведената в 2-цифрен тираж потентна лимузина е сред най-мощните и най-бързите в класа си през 80-те години. Това се дължи преди всичко на легендарния мотор, познат с прякора си Hammer. В Афалтербах инженерите разработват V8-агрегат с работен обем 6 литра, глава с по 4 клапана на цилиндър и 4 разпределителни вала, с който S-класата конкурира успешно дори тогавашните спортни автомобили. 385 к.с. и 555 Нм звучат впечатляващо и днес, а преди 30 години с тях W126 е маркирал абсолютния връх в луксозния сегмент. Oще по-впечатляваща е и максималната скорост от 300 км/ч, с която 560 SEL AMG е „коронясан“ за крал на скоростта при автомобилите с четири врати. За предаването на мощността се грижи 4-степенна автоматична трансмисия, която изпраща въртящ момент към задните колела.

Отвътре W126 предлага сдържан лукс: черна кожа, тъмно дърво и бели уреди.

Визуално и технически – в топсъстояние

Предлаганият от Sotheby’s „Hammer“ Benz е един от най-добре поддържаните екземпляри в екзотичната специална версия. Произведената през 1989 тунингована S-класа е само на 93 747 км, по данни на аукционната къща е в отлично визуално и техническо състояние. Снимките на 560 SEL потвърждават това впечатление, освен това автомобилът е напълно обслужен. Той блести като току-що излязъл от шоурума в своя сив металик, а хромираните AMG-джанти се открояват отдалеч. Отвътре Hammer грабва с черна кожа и почти пълен пакет екстри, които Mercedes предлага в края на 80-те години: като например тъмни дървени елементи, радио Becker и климатик.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОБЯВИ ЗА УПОТРЕБЯВАНИ MERCEDES S-КЛАС W126 В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин