W124-ката с двигател от BMW M1

1603
2020

Tунинг компанията Hartge със седалище в Заарланд, Германия, е позната като специалист по BMW-та. Екипът на състезателя Херберт Хартге още от 1971 г. се занимава с „допинг“ за седаните от Мюнхен. Почти винаги фирмата се е концентрирала върху машини BMW. Казваме „почти“, защото през 1988 Hartge създава F1. Зад това наименование се крие Mercedes 300 E (W 124), на който германците поставят двигателя М88 на BMW.

Легендарен „шестак“

Феновете на „бавараците“ обичат агрегатa с означение М88 – зад това съкращение се крие най-емблематичният „шестак“ на марката, разработен първоначално за М1 и монтиран на легенди като M635 CSi и като първото BMW M5 (E28). Неговите два горноразположени разпределителни вала биват задвижвани посредством Duplex-верига. Отделна всмукателна тръба за всеки цилиндър с дроселова клапа се грижи за „захранването“ на мотора. И тъй като BMW иска да използва двигателя за моторспорт и го прави съгласно строгите технически изисквания, агрегатът трябва да издържа на сериозно увеличение на мощността. В „уличната“ версия М88/3 машината генерира 286 к.с., като очарова с фината си работа, стабилния въртящ момент и „бурното“ разгръщане на мощността. Познавачите до ден-днешен наострят уши, когато М88 работи под натоварване. А най-приятен е звукът, когато с най-високи обороти по правата на някоя писта ускорява състезателно BMW M1 Procar.

Двигателят М88 на BMW задвижва легенди като „спортиста“ BMW M1 или M635 CSi.

Базираният на Mercedes Hartge F1 е уникат. По принцип Hartge бива свързвано преди всичко с машини на BMW – и затова F1 изглежда направо революционно. Серийно W124 300 E генерира 190 к.с. След това колата попада в ръцете на Hartge. Първоначално специалистите „изхвърлят“ серийния двигател и оригиналната трансмисия. Под капака идва М88, при който тунерите вдигат леко работния обем до 3553 куб.см. За предаването на мощността се грижи ръчната скоростна кутия от Серия 6 Е24, а окачването е на Bilstein. Според пресата преди повече от 30 години с 330 „коня“ Hartge F1 демонстрирал спиращи дъха динамични постижения. Машината, която не е била обект на реставрация, ще бъде предложена на аукцион в рамките на изложението Techno Classica в Есен. Първоначално това събитие беше планирано за март т.г., но заради пандемията от коронавирус е изместено за юни.

Не, няма малка серия – Hartge F1 е произведен в един-единствен екземпляр.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин