VW Touareg като употребяван


20
апр.
2018

На пазара за употребявани автомобили понякога големите и луксозни SUV-ове могат да се окажат доста изгодни предложения – особено, когато са на определена възраст. Но точно при внушителните SUV-ове трябва да бъдете особено внимателни – AUTO BILD ще ви разкрие силните и слабите страни на благородните SUV-ове

 

VW Touareg: същата платформа като Cayenne и подобно изглеждаща каросерия. VW Touareg I (период на производство 2002 до 2010 г.) е първият опит на VW за навлизане в SUV-сегмента. Гамата на двигателите е доста широкообхватна: от 2,5-литровия TDI със 174 к.с. до 6-литровия W12 мотор с 450 к.с.

Употребяваните модели Touareg могат да се намерят на цена от 10 000 лв., най-често с големи пробези. Добър ли е този автомобил в днешни времена? Приятен комфорт на возене, добра пъргавина, перманентно двойно задвижване, блокиращ се заден диференциал, серийни понижаващи предавки: Touareg притежава всичко, което е необходимо на един всъдеход. Всъщност SUV-ът е малко тежък – 2,3 тона.

По тази причина 3,2 литровият VR6 с 220 к.с. харчи 17 литра А 98 Н. Кокпитът е типично прегледен за VW, като към това прибавяме и висококачествените материали, приличната изработка и лесното управление. По-добре не се изкушавайте от разполагащия с 313 к.с. V10 TDI. Неговите 750 нютонметра максимален въртящ момент идват в повече на автоматичната трансмисия. Освен това (в Германия) ще трябва да го оборудвате с филтър за твърди частици, ако не искате да плащате много висок данък. Серийно моделът има такъв от 2006 г. Препоръчителна моторизация е икономичният R5 2.5 TDI, който е с лесна поддръжка. за разлика от появилия се по-късно V6 TDI при ремонти не е необходимо да сваляте целия двигател. Як звук, съвсем прилични динамични характеристики и разход на гориво от 9,5 литра са характерни за 5-цилиндровия мотор. Често срещан проблем при Touareg са дефектните водни помпи. Освен това багажникът не е особено голям: 500 литра нормално, 1570 л със сгънати седалки. За съжаление след това не се получава равен товарен под.

Touareg може да се намери доста евтино, ако е произведен преди 2005 г. Заради проблеми с раздатъчните кутии и с електрониката разходите ви обаче могат бързо да се повишат.  Затова по-добре се насочете към фейслифта. От 2007 г. VW обнови Touareg с нова предница, задни светлини и по-мощни двигатели. Добре поддържани фейслифт-версии на R5 TDI могат да се намерят от 20 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >