VW Tiguan: тук дизелът доставя истинска наслада

1703
2017

VW ИЗОБЩО НЕ УЛЕСНЯВА клиентите при избора им между Tiguan 2.0 TDI и 1.4 TSI. Дори и най-разумните ще премислят нещата два пъти. Това ни е познато: дизеловият двигател е по-скъп, но заради по-ниските си разходи си струва да бъде избран. Поне за водачи, изминаващи над 13 490 километра на година.

Това, разбира се, не е достатъчно за една точка в дуела на AUTO BILD дизел срещу бензин – тук са необходими повече аргументи. Именно такива всъщност вади дизеловият мотор – макар и бензиновият 1.4 TSI да не се представя никак лошо: тих, мощен, и не лаком. Ако се вгледате по-внимателно в данните, ще видите, че битката е доста оспорвана. Нищо чудно – и двата 4-цилиндрови агрегата са със 150 к.с.

Данните обаче не показват усещанията на водача. А той е разколебан: дизел? Не, TDI определено не е шумен. Ако не наострите уши, може по погрешка да посегнете към бензиновата колонка на бензиностанцията. Дизеловият Tiguan се придвижва тихо, уверено и с достатъчно мощ от долния диапазон на оборотомера. Освен това е и икономичен: с 6,0 спрямо 7,8 литра в своя полза TDI решава спора за разхода на AUTO BILD – доближавайки се плътно до данните на производителя.

Скептиците веднага ще припомнят: при VW до неотдавна имаше скандали – дали сега моделите са вече чисти? Добър въпрос. Поне фактите говорят в полза на това. Екологичният тест на ADAC даде на Tiguan 2.0 TDI (със 190 к.с.) три от пет звезди. Средна хубост. Но поне е по-добър от Tiguan 1.4 TSI (150 к.с.) – той получи само една звезда. Още въпроси?

Извод

ДИЗЕЛОВИЯТ ДВИГАТЕЛ подхожда повече на голям SUV като VW Tiguan. 2.0 TDI се движи спокойно и уверено, при директното сравнение бензиновият мотор изглежда малко напрегнат. Точка за дизеловия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин