AUTO BILD България / VW Tiguan и Kia Sportage: „Тигър“ срещу Tiguan

VW Tiguan и Kia Sportage: „Тигър“ срещу Tiguan

С всяко ново поколение Kia Sportage става все по-добър - достигнал ли е корейският SUV нивото, което му позволява да стане първенец в класа? Ще си проличи от сравнението с притежаващия много предимства и почти никакви недостатъци VW Tiguan


31
дек.
2016

Когато двама души правят едно и също нещо, резултатът невинаги е еднакъв. Дори понякога е съвсем различен. Последното поколение на Sportage притежава динамичен дизайн със заоблени форми, докато визията на Tiguan е по-семпла и с по-ръбест вид. Макар че предницата на „корееца” с тигровата маска и високо разположените, изтеглени назад фарове, е въпрос на предпочитания, задницата и останалите пропорции са ориентирани към спортна външност и определено са сред най-красивите в сегмента. Моделът от Волфсбург пък изглежда по-голям от своя предшественик (в действителност е 6 см по-дълъг, 3 по-широк и 3 по-нисък от него) и продължава новия дизайнерския език на VW.

Във вътрешното пространство както Tiguan, така и Sportage предлагат отлична позиция на седене, достатъчно пространство и удобно място на задната седалка и за по-високи пасажери, както и висококачествени пластмаси, пиано лак и хромирани елементи с отлична изработка. При багажника Tiguan се възползва от увеличените си размери и от късия преден надвес на каросерията си. Изразено във вместимост, това означава между 520 и 615 л (заради регулиращите се задни седалки), докато Sportage побира по-малко – 503 л. И двата модела от нашето сравнение бяха оборудвани с бензинови турбоагрегати с почти еднаква мощност: този на Kia със 177 к.с. и 265 Нм (от 1,6 л работен обем), а машината на VW със 180 к.с. и 320 Нм (от 2,0 л). Достатъчно мощност за справяне с всички задачи във всекидневието, комбинирана и в двата случая с трансмисия с два съединителя. Както данните подсказват, Tiguan е по-пъргавият.

Настройката на окачването на Sportage бе убедителен компромис между спортна стегнатост и приятен комфорт, като поглъщаше добре големите неравности на пътя. Kia се държеше стабилно в завоите и внасяше спокойствие у пасажерите си. Тестовият автомобил на Tiguan бе оборудван с адаптивни амортисьори – така, ако пътят стане лош, можете да превключите настройката на окачването на комфортен режим. По пътища с много завои пък е по-добре да изберете спортен – тогава VW е особено приятен за любителите на динамичното шофиране.

Kia вади основния си жокер на финала: Sportage разполага със 7-годишна гаранция – докато Tiguan има само 4. При това с топоборудването GT „кореецът“ излиза под 63 000 лева – ако искате същото оборудване и при германския SUV, ще трябва да подготвите над 10 хил. допълнително.

Извод

Междувременно корейците правят страхотни автомобили – Sportage го доказва по убедителен начин: моделът има красив и динамичен дизайн, изработката му е висококачествена, предлага модерни системи и отлично задвижване с пъргавия си и мощен агрегат. Достатъчен брой аргументи, за да хвърли ръкавица на VW Tiguan, който от своя страна демонстрира зрялост, модерна техника и не си позволява слабости.

 

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин