AUTO BILD България / VW T-Prime Concept GTE: поглед към новия Touareg

VW T-Prime Concept GTE: поглед към новия Touareg


25
апр.
2016

VW използва Auto China (25-и април – 4-ти май) за представянето на студия на SUV, наречена T-Prime Concept GTE. С машината от висок клас хората от Волфсбург осигуряват поглед към следващата генерация на Touareg. На този модел съответстват размерите на шоуавтомобила: T-Prime се простира на дължина над 5 м (5069 мм), но благодарение на широчината си от около 1,70 м (1708 мм) не прави впечатление на прекалено висок. Затова допринасят и плавно спускащата се линия на покрива, както и сериозната дължина от два метра. Простиращата се почти върху цялата широчина на предницата радиаторна решетка „интегрира“ LED-фаровете. В бронята са поставени познатите С-образни светлини, които идентифицират прототипа като GTE-модел. Вероятно следващият Touareg, който ще се появи през 2017 г., ще използва същия език на формите.

За интериора VW обещава нова концепция на управление, която разчита на два големи монитора (12 и 15 инча). Според компанията тази система ще бъде по-удобна – но дали е така, ще разберем едва след като седнем за първи път в колата.

Извитият кокпит е ориентиран към водача. Изглежда, класическите бутони са отстранени.

Извитият кокпит е ориентиран към водача. Изглежда, класическите бутони са отстранени.

Разход под три литра

Под ламарините на T-Prime Concept GTE се крие хибридна система, съставена от 2-литров турбобензинов мотор (252 к.с., 370 Нм) и електродвигател (100 кВт, 350 Нм). В тандем двата агрегата осигуряват до 700 Нм и 381 к.с., които отиват към 8-степенната автоматична трансмисия и четирите задвижващи колела. В изцяло електрически режим E-Mode T-Prime ще изминава до 50 км. Благодарение на това разходът по норма ще падне до 2,7 л/100 км.

Извитият кокпит е ориентиран към водач. Изглежда, класически бутони няма. В режим GTE SUV-ът „спринтира“ от 0 до 100 км/ч само за 6 сек и достига максимална скорост 224 км/ч. В режим Hybrid батерията с капацитет 14,1 кВтч се зарежда по време на движение. При това зареждането може да се извърши по два различни начина – на домашен контакт с напрежение 230 волта това отнема 8 часа, на обществена станция със 7,2 кВт същата процедура трае 2,5 часа.

Какво знаем за новия Touareg

Както вече споменахме, VW вероятно разкрива малко от новия Touareg с T-Prime. Третото поколение на модела ще отпразнува премиерата си още през 2017 г. и най-късно в началото на 2018-а ще бъде по шоурумовете. Платформата му ще бъде същата като при Porsche Cayenne, Audi Q7 и Bentley Bentayga. И 4-те модела ще се правят в завода на VW в Братислава. В сравнение с актуалната версия, дълга 4,80 м, новата ще разполага със значително повече пространство и достатъчно място за трети ред седалки. В същото време теглото, както при Q7, ще бъде намалено с няколкостотин килограма – но дори и тогава колата от Волфсбург ще тежи около 2 т.

Водачът ще може да избира между три режима на шофиране – E-Mode (чисто електрически), Hybrid (съвместна работа на електродвигателя и двигателя с вътрешно горене) и GTE (максимална мощност).

Водачът ще може да избира между три режима на шофиране – E-Mode (чисто електрически), Hybrid (съвместна работа на електродвигателя и двигателя с вътрешно горене) и GTE (максимална мощност).

Планиран е Plug-in хибрид

При актуалния Touareg VW много „изтъни“ палитрата от двигатели. Наскоро W12-агрегатът отпадна от програмата, след това изчезнаха V8-дизелът, както и бензиновият V6, a накрая отпадна и хибридната модификация. Така на финала остана само 3-литровият дизелов V6. Той ще бъде използван и в новото поколение на SUV-а, където ще развива около 270 к.с. Планиран е и бензинов V6 с около 330 „коня“, както и Plug-in хибрид. Още не е ясно дали ще има V8, както и 4-цилиндров агрегат като базова моторизация. Очаква се цените да започват от около 106 000 лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин