VW Sedric – ложа на колела

1003
2017

Всъщност моделът, който бе представен от VW на автомобилния салон в Женева 2017, не изглежда като автомобил. С черно-бялата си визия със скритите колела прилича повече на панда. Това не е случайно, тъй като целта е автомобилът да въздава впечатление на приятен и симпатичен – за разлика от повечето масови коли.

„Нещото“ се нарича Sedric, което е съкращение от SElf DRIving Car. Студията не бе представена от марката VW, а от концерна. Според шефа на концерна Матиас Мюлер моделът трябва да даде импулс и идентичност на отделните марки, макар че серийните автомобили идват от VW, Audi, Bentley и т.н. Sedric се управлява без водач – тоест отговаря напълно на изискванията за автономно шофиране.

Посредством напълно автоматизирани автомобили като Sedric ще са необходими по-малко енергия и площ, а мобилността ще стане по-сигурна и по-издръжлива. тези модели дават възможност за придвижване на деца, възрастни хора и хора с увреждания, които или нямат шофьорска книжка или автомобил, или не могат да управляват кола.  Решаващият елемент е бутон, както и пръстен, който показва времето за пристигане на Sedric, както и напътства слепи хора към автомобила с помощта на вибрационни сигнали.

Комуникацията със Sedric става посредством глава на ползвателя. Вие можете да обсъждате всичко с електронния водач – целта, пътят до там, времето за пътуване и евентуалните междинни спирки. По време на пътуването пасажерите гледат през предно стъкло, което е изпълнено като голям OLED-монитор с Augmented Reality качества, или пък могат просто да затворят очи и да си починат.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин