VW Santana: рухващият нов строеж

Един правилен автомобил в грешно време. Новата германска вълна отнася диктата на разума, а модел на VW, който е планиран като народен Mercedes прави кариера при диктаторите на Китай

2512
2016

Даваш най-доброто и отново не е достатъчно. Иди го разбери този свят! Защо не харесва меките, бели тапицерии на вратите? Не приема средния подлакътник на задната седалка, който дори има и лампи за четене? Защо отхвърля модел на VW от комфортния клас? Или какво има против тази задница? За пореден път духът на времето и вкусът ни се различават от автомобилния дизайн. Когато VW представя Santana и се опитва да издигне нависоко своя флагман, на мода е новата германска вълна. Santana няма бъдеще, както проповядват пънкарите, и не успява да постигне желания от Volkswagen успех във високия клас.

През 1981 г. хората в Германия са разделени на полюси, а шефът на дизайна на най-големия автомобилен производител, чийто модел “костенурка” е произведен 20 милиона пъти, си е направил добре сметката: за тези, които искат нещо повече от среден клас е създаден Passat с триобемна задница, обзаведен с по-скъпо вътрешно пространство, аеродинамична форма в стила на новото време, плюс всичко, от което се нуждае автомобил за 20 000 марки – просторен багажник, мек звук на двигателя, комфортно окачване и четири врати. Германците обаче не се интересуват от функционалност и разум, а от Ибиса, Малдивите и т.н.  Светът потъва благородно. Ако ще е автомобил, тогава трябва да е стилен. А Santana просто не е такъв. Колата е икономична (11 литра/ 100 км разход), бърза (CL версията е със 75 к.с. и вдига 160 км/ч) и удобна. Колкото и да е наточена (най-мощната версия е с 1,9-литров, 5-цилиндров мотор със 115 к.с.), си остава еснафски. Облечен е прилично, но не и официално. Просто не става за една нощ VW да се превърне в BMW. След втората петролна криза в края на 70-те години горивата и енергията поскъпват още повече. Литър бензин се повишава с 19 процента на 1,50 германски марки. Същевременно броят на безработните граждани нараства на 1,27 милиона. 11 653 пък са фалиралите фирми. Германската автомобилна индустрия също се затруднява. Браншът опитва спасение чрез малки коли и повече дизелови двигатели. Ford Fiesta, VW Polo и Renault 5 са типичните представители на своето време.

Като цяло настроението е минорно.  Социално-либералната коалиция на канцлера Хелмут Шмидт губи основи. От разрушаване на околната среда, атомно въоръжаване, недостиг на жилища и висока безработица сред младежите се стига до улични битки или обръщане към спиртните напитки като утеха за душата сред възрастните. Милиони си играят с кубчето на унгареца Ерньо Рубик, милиони са завладени от латино-рока на   (Carlos) Santana , но само няколко хиляди от Quantum, каквото е името на (VW) Santana в САЩ.

Сред по-интересните събития са атентатите срещу папа Йоан Павел Втори, американския президент Роналд Рейгън (и двамата остават живи) както и срещу египетския президент Ануар Садад (умира).

Дали хората са добри или лоши? Истината е някъде по средата. Именно натам се е запътил Santana. Когато не можеш да си пророк в собствената си страна, трябва да проповядваш някъде другаде. Затова Volkswagen изпраща своя флагман в Китай: само там той може да стане това, което винаги е искал да бъде: автомобил за елита.

В Китай Santana се произвежда в собствения завод на марката в Шанхай. Капиталистическият еснафски автомобил се е превърнал в кола за елита. Комунистическия, но все пак си остава модел с бъдеще.

 

VW Santana GL

5-цил. двигател • мощност 85 кВт. (115 к.с.) при 5900/мин. • макс. въртящ момент 151 Нм при 3700/мин. • отпред независимо окачване, отзад цял мост • 5-степенна трансмисия • предно задвижване • собствено тегло 1100 кг • максимална скорост 187 км/ч • разход 12 л/100 км • цена (1981 г.): 22 815 марки   2525

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин