VW Polo V (6R) от 10 000 лв.: Пестене или спорт?

Изборът на модели при Polo V е огромен – от TDI до GTI. AUTO BILD ще ви каже кое Polo е най-добрият избор

1304
2017

POLO Е НОВИЯТ GOLF. След премиерата на Polo V (Typ 6R) през пролетта на 2009 година малкият автомобил от Волфсбург вече порасна напълно. С дължината си от 3,97 метра той е само 5 сантиметра по-къс от един Golf III, но гарантира по-висок комфорт и сигурност при сравнимо предлагане на място.
Polo вече отдавна е и многостранен като по-големия си брат. Изборът на варианти е голям: две каросерии, 14 двигателя с различни нива на мощност, три трансмисии, три линии на оборудване и безброй екстри – поставени сте пред труден избор.

Твърда пластмаса, евтин филц и набръчкани тапицерии – по това Polo се различава от Golf

Но кое Polo е най-добро като употребяван автомобил? За градските жители жизнените 1,2-литрови трицилиндрови двигатели (60 и 70 к.с.) са достатъчно мощни. Но те не са и особено икономични, особено при натоварване и по-висока скорост (тестов разход 6,1 литра). По-балансиран е пъргавият 1,4-литров 4-цилиндров двигател с 85 к.с., който освен това харчи незначително повече (тестов разход 6,3 литра). За съжаление този агрегат – също като мощния и икономичен 1.2 TSI – се предлага само от ниво на оборудване Comfortline нагоре. При дизелите е различно: екологичният BlueMotion вариант на хармоничния TDI с 90 к.с. (тестов разход 4,5 литра) и 1.6 TDI със 75 к.с. (тестов разход 4,8 литра) са достъпни и при базовото ниво на оборудване Trendline.
TDI са препоръчителни само за онези, които изминават повече от 10 000 километра на година. При покупка на Polo TDI е важно да се знае и друго: след 150 000 километра VW предписва измерване на съдържанието на пепел във филтъра за твърди частици. Нов филтър струва 3000 лева.

И въпреки че TDI и TSI звучат по-престижно и предлагат изгодно съотношение между мощност и разход на гориво, най-добрият избор за по-голямата част от купувачите на употребявано Polo е атмосферният 1.4 с 85 к.с. Той работи изискано и е достатъчно пъргав, разходът му е незначително по-висок от този на 1.2 TSI и преди всичко не създава проблеми с удължени и скъсани ангренажни вериги и повреди на турбокомпресора. Препоръка за оборудването: Comfortline – дори и само заради серийната климатична инсталация.

Ами GTI с мощност 180 к.с.? Това е модел за фенове. Високите динамични характеристики са свързани с високи разходи за застраховки, поддръжка и смени на консумативи.
Междувременно актуалното Polo е на пазара от 8 години, изборът на употребявани екземпляри е огромен. Но моделът не е безпроблемен. Типичните за концерна повреди като скъсани ангренажни вериги и придърпващи DSG скоростни кутии гарантират много високи разходи за ремонт. Освен това ръждата по предния капак и набръчканите тапицерии показват, че изборът на материали и качеството на изработката не са толкова високи като при по-големия брат Golf.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин