VW, Mercedes и BMW ще могат да продават двигатели с вътрешно горене до 2035 г. вместо до 2030 г.

1502
2022

Спорът се разрази още от януари месец. Германската министърка на екологията Щефи Лемке (Партията на зелените) не успя да наложи идеята си за по-ранна забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене. Иначе производители като VW, BMW и Mercedes ще трябваше да продават значително по-малък брой автомобили с двигатели с вътрешно горене, за да спазят стойностите за вредни емисии. Принциопното споразумение на управляващата коалиция в Германия от Зелената партия, Свободните демократи и Социалдемократите предвиждаше забраната да бъде въведена през 2035 г., но министър Лемке настояваше това да се случи по-рано.

Тоест ще се случи това, което е предвидено да стане в Европа – от 2035 г. ще се продават само климатично неутрални нови автомобили. По пътя към тази цел няма да има междинни цели, след които производителите да са принудени да плащат повече, ако не ги спазят. Именно за тези по-строги междинни цели настояваше Лемке.

Досега производителите бяха длъжни до 2030 да направят така, че флотилията им от нови автомобили да отделя 55 процента по-малко CO2 в сравнение с през 2021 г. От 2030 г. две трети от новите автомобили в Европа трябва да са електромобили.

Във Волфсбург и Щутгарт вероятно приемат добре новината за провала на междинните цели. Шефът на BMW Оливер Ципзе така или иначе се обявява против забраната на двигателите с вътрешно горене и твърди, че новото поколение бензинови двигатели е толкова екологично, колкото никога досега. При Volkswagen до 2030 г. над 70 процента от всички продавани автомобили трябва да са електрически. Това не е лека задача с оглед на броя автомобили, продавани от концерна от Волфсбург. От източници на концерна става ясно, че няма да е възможно преминаването към производство само на електромобили през 2030 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин