VW K70: смело напред

С революционното си предно задвижване през 1970 г. Volkswagen K70 е истинска екзотика за времето си – но концепцията му гарантира повече място в купето и по-ниски производствени разходи, предимства, заради които е масово използвана днес

2311
2016

Много фенове на олдтаймерите държат на класическото задно задвижване. Все някога обаче предното е трябвало да дойде – това е ясно. Поставянето на двигателя и трансмисията един до друг (най-често пред или над предната ос) осигурява къс моторен отсек, което е важно за мястото в купето най-вече при модели от малкия и средния клас. При това сложният като конструкция задвижващ тракт на задното не е необходим. VW K 70 е пионер в тази област: когато през 1970 г. е представен в Женева, публиката вижда първия Volkswagen с предно задвижване и разположен отпред редови двигател с водно охлаждане. К70 е разработка на NSU.

Предприятието със седалище в германския град Некарсулм започва през 1965 г. разработката на средно голям седан,  която трябва да допълни портфолиото към Ro 80 от високия клас. Представянето на К70 първаначално е предвидено още за март 1969 г. в Женева. Малко след това обаче NSU е погълнато от VW – и така дебютът закъснява. Едва през есента на 1970 г. автомобилът е показан на широката публика с малки промени под името VW K70 и производството му стартира в новия завод в Залцгитер. След началните трудности К70 се превръща в крайъгълен камък от историята на марката. Неговата концепция с предно задвижване се налага при VW като основен принцип (от 1973-а при Passat и от 1974 при Golf). Като олдтаймер произвежданият в периода 1970-1974 г. К70 струва между 8 и 16 хил. лева – с 1,6-литров двигател с 90 к.с..

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин