VW ID.3 Pro 150 kW изминава 216 км с постоянна скорост 130 км/ч

2803
2022

Това, което производителите на електромобили обещават като пробег, не може да бъде изпълнено от автомобилите при обичайното темпо по магистрала. Или пък все пак е възможно? В нашия голям тест на 28 модела при скорост от 130 км/ч по магистралата ще разберете, колко километра може да измине всеки от изпробваните от нас електромобили с едно зареждане на батерията!

Шоковите цени на горивата, предизвикани от войната на Путин в Украйна, направиха електромобилите значително по-интересни: Междувременно цената на тока за електромобилите е наполовина по-евтина в сравнение с цената на един литър гориво (в Германия)! Затова не е учудващо, че все по-голям брой водачи се интересуват от електромобили.  Доверие буди и фактът, че батериите стават все по-големи Докато капацитетът им расте, страхът от недостатъчния пробег у водачите намалява.

Въпреки това обаче темата за пробега при автомобилите е все още една от най-наболелите. Все пак междувременно електромобилите съвсем спокойно се справят с пътуване до работата и обратно до вкъщи. Някои са напълно подходящи и за пътуване на дълги разстояния, тъй като зареждането им става бързо.

VW ID.3 Pro 150 kW: първият модел на VW, създаден изцяло като електромобил, е версията „Pro“ (цена в Германия от 71 000 лв.) е подходящ като автомобил за града и за пътуване на неголеми разстояния до работа и обратно. Батерията със средния капацитет от 58 кВтч. е съвсем подходяща за тази цел. Както всички варианти на ID.3, компактният електромобил е с електронно ограничена максимална скорост – 160 км/ч. Докато предвижданията на производителя по цикъла WLTP са за пробег от 426 км, действително установената стойност при движение със 130 км/ч по магистралата е 216 км.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин