VW ID.3 запазва 93% от капацитета на батерията си след 100 хил. км

3010
2023

Експертите от германския автомобилен клуб АDAC подложиха на тежък продължителен тест Volkswagen ID.3 Pro S. Eлектромобилът със 77-киловатчасова батерия беше изпитван в продължение на 102.504 км. Най-важният извод, който вълнува и почитателите, и антифеновете на моделите на ток, е т.нар. „здравословно състояние на батерията“ (SoH) – в края на теста и според информацията на BMS-а, и според проверката на Aviloo тя е запазила 93 процента от първоначалния си капацитет. По правило производителят дава гаранция от 8 години или 160.000 км на тяговия акумулатор и ще го замени, ако капацитетът е паднал под 70% от първоначалния.

При това хората от ADAC далеч не са щадили батерията: за да направят ID.3 „100-хилядник“, те често са пълнили батерията „догоре“, използвайки станции за бързо зареждане. Освен това въпреки препоръките на VW aвтомобилът често е висял със заряд 100 процента на зарядната станция, очаквайки следващия си тестов пилот.

От ADAC горещо препоръчват клиентите да инсталират софтуерните актуализации. Освен отстраняване на някои „болежки“ ъпдейтите по време на продължителния тест са позволили мощността при зареждане да бъде увеличена до 170 кВт, а и са допринесли за по-ниската енергийна консумация най-вече при преходи на къси разстояния и шофиране през зимата при температури между 0 и 5° C.

На българския пазар вече се предлага обновеният ID.3 – на стартова цена 83.402 лева.

Тестовият ID.3 с 204 к.с. и максимален въртящ момент 310 Нм тежи цели 1,9 тона – но благодарение на голямата батерия постига официален пробег по WLTP цели 525 км. VW успява да постави тази батерия благодарение на новата платформа на концерна, разработена специално за електромобили. Благодарение на задното задвижване и ниския център на тежестта моделът е много приятен за шофиране. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,9 сек, а максималната скорост е електронна ограничена на 160 км/ч. Ако не се стремите да я поддържате по германските аутобани, без проблем ще изминавате по 400 км с едно зареждане. А ако температурите са минусови, се подгответе за 300-320. И все пак, от ADAC посочват, че при -9 градуса по Целзий са успели да „покрият“ 400 км при дълго пътуване през Алпите, достигащо до 2700 м надморска височина. Естествено, на връщане спускането е помогнало доста.

От автомобилния клуб критикуват управлението в кокпита посредством тъчслайдери за температурата и силата на звука. От една страна, с тях прецизната настройка е трудна, а от друга – липсата на осветление на самите слайдери затруднява изключително много работата с тях през нощта. Oт VW oбещават това несъвършенство да бъде отстранено от средата на 2024.

В рамките на 100-те хиляди километра ID.3 e бил подложен само на едно обслужване – на 74.271 км. При 23.495 км се е наложила смяна на предното стъкло след удар от камъче – щета, която застраховката е покрила. На практика единственият ремонт е бил смяната на дефектирала полуоска на 55 хиляди километра – тя е сменена по гаранция.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин