VW Golf VIII: Бъдещето започва на 44

От 1974 досега е имало седем поколения на Golf. Следващото ще се появи през 2018 г. и ще бъде доста различно – ще има и 6 нови електрически братя


31
дек.
2016

НИКАК НЯМА ДА Е ЛЕСНО. Следващият Golf от 2018 г. ще трябва както да задоволи потребностите на почитателите на марката, така и да завоюва изцяло нова клиентела. Водачите на Golf от утрешния ден са на възраст между 18 и 38 години, които мислят по различен начин от своите родители и техните родители. Младите „диваци“ искат да стигнат от точка A до точка B, но за тях мобилността е не само средство за постигане на целта, а част от забързания приключенски живот, концентриран върху дигитализираната градска среда. За следващото Golf поколение използването е по-важно от притежанието – автомобилът все още е елемент от свързания им живот, но неговата стойност спада. За да спрат този процес, от VW искат да преоткрият шест качества на Golf VIII.

1 АВТОНОМНОТО ШОФИРАНЕ Е НА МОДА. Само уникалните продукти будят желание. За Golf VIII това означава: автономно шофиране в три степени, серийна хибридна единица с капацитет на батерията до 15 кВт вместо Plug-in или електрически Golf, филтър за твърди частици за всички бензинови двигатели.

2 ИНОВАЦИЯТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Напредничавата техника прави продукта по-желан и се превръща в характерен белег на марката. Означава следното: по-ефективни 1-литрови 3-цилиндрови и 1,5-литрови 4-цилиндрови бензинови двигатели, лека конструкция, мултимедийна система, която е съвместима с всякакви устройства.

3 ДИЗАЙНЪТ Е ЕМОЦИЯ. Прогресът трябва да е опакован красиво, висококачествено и трайно. Външността на Golf VIII ще бъде по-ниска, по-внушителна, по-модерна и по-атрактивна. Отново с по-широки задни колони, класически фуги, характерна графика на светлините, динамична архитектура и абсолютна уникалност.

4 КОМПЛЕКСНОСТТА Е РАЗСЕЙВАНЕ. Без интуитивно управление и лесно меню кокпитът на бъдещето е абсолютно немислим. Golf VIII ще получи подобрена система за гласови команди, усъвършенствани Head-up дисплей и тъчскрийн, безжично интегриране на мобилни устройства.

5 СВЪРЗАНОСТТА Е СВОБОДА. Както и сигурност, комфорт, забавление, социализиране. Golf е в крак с всекидневието. Той е наясно с предпочитанията, навиците, слабостите на потребителя и действа проактивно, от любимата музика до приятната температура във вътрешното пространство.

6 ГЪВКАВОСТТА Е ИНДИВИДУАЛНОСТ. Усъвършенстване на възможности и функции, нови услуги, автомобилът като мобилен диск с данни. Това включва редовни безжични ъпдейти и ъпгрейди (безплатни или доплащащи се), активиране на предварително инсталирани опции, стрийминг на музика и сваляне на видеоклипове от интернет.

Всичко това звучи доста обещаващо, но има и уловка: в момента VW се нуждае от саниране заради компенсациите във връзка със скандала с вредните емисии на дизеловите двигатели. За шефа на марката Херберт Дийс това означава „действително някои ограничения, тъй като невинаги ще можем да направим онова, което искаме. При Golf VIII няма как да избегнем редуцирането на гамата с около една трета. Същевременно ще инвестираме с MEB (модулната платформа за електромобили) в ново семейство автомобили, които в комбинация с голямата SUV офанзива ще подсигурят бъдещето на марката във всички класове.“ Код MEB. Ако зависеше от консерваторите в централата на марката, то Golf VIII нямаше да има Plug-in хибридна версия, както и изцяло електрически вариант. Вместо това обновеният e-Golf VII щеше да изкара до 2020 г. и след това да бъде заменен от MEB дериват. Дали пък това няма да бъде реализирано? Следващият електромобил на Golf ще има пробег от 420 километра, но NUVe (серийната версия от автосалона в Париж) може значително повече. Официалното съобщение: „Топмоделът с електрическо задвижване върви толкова добре, колкото и Golf R, като пробегът му е между 500 и 650 километра, а цената не е по-висока от тази на напълно оборудвано GTI.“ При дължина от 4,15 метра върху площта на Golf е възможно предлаганото място на Passat. Първоначално се задвижва само задната ос, като електромоторът е разположен между колелата.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин