VW Golf II GTI G60 срещу Golf VII GTI: Дуелът на поколенията Golf

Две бегачки на VW в лявата лента. Едната е вече на 26 години, другата само на 3. Малко по-различното сравнение на GTI


4
ян.
2017

ИМА ли хора, които никога не са сядали в Golf? Които никога не са изпитвали това усещане „Добре дошли у дома“? Едва ли има такива. Защото Golf е повече от автомобил, той е светоглед, който в продължение на десетилетия умело и внимателно се поддържа във Волфсбург. Важен крайъгълен камък в изграждането на имиджа естествено е GTI. Тази абревиатура означава Gran Turismo Injection. Това, което започна точно преди 40 години със 110 к.с. и 810 кг тегло при Golf I, днес продължава с 1,43-тонния GTI с 230 к.с. и краят не му се вижда. Защото във VW имат и един R Golf с 300 к.с.

Golf VII: едва ли кокпитът може да бъде оборудван с още нещо. И тук тапицерията на седалките е карирана

Golf II: милиони разпознават тази ръбеста визия. Единствено карираните тапицерии на седалките издават GTI

Но да се върнем на GTI. Годината е 1976. 110 к.с. от работен обем 1,6 литра осигуряват на новия GTI максимална скорост от 182 км/ч, а с това и гарантирано място в най-лявата лента на магистралите. Но конкурентите не спят, през 1988 година Opel пуска на пазара Kadett E GSi със 150 к.с. Надпреварата във въоръжаването продължава, през март 1990 година VW отвръща на удара с GTI G60. Второто G означава G-компресор: спираловиден суперчарджър, който напомпва повече въздух в горивните камери и по този начин увеличава мощността. Първо се въвежда при Polo и Corrado, след това в Golf. Мощността на 1,8-литровия мотор се увеличава от 98 до 160 к.с., въртящият момент – от 143 на 225 Нм, максималната скорост вместо 180 вече е 216 км/ч. Добре дошли в клуб 200 км/ч.

Но един Volkswagen, който започва да преследва дори BMW Серия 3, не остава пощаден от лоши новини: надеждността на G-компресора се оказва ниска. Причината за това най-често са неумелите или лекомислени опити за тунинговане. С повишаване на мощността автоматично се скъсява и животът на компресора. Оставените в оригинално състояние G60 с лекота достигат пробег 300 000 километра. Километражът на нашия тестов автомобил без модификации показва 105 500 километра, тоест е готов за още дълги години радост от шофирането. Движи се спокойно с 1500 об./мин на 5-а предавка из града, надува мускулите си над 2000 об./мин и звукът внезапно предизвиква прилив на адреналин – останалото се вижда от блесналия поглед на водача. С червената си зона при 6200 об./мин оборотомерът просто показва, че двигателят очаква по-висока предавка. Километражът е разграфен до 260 км/ч. Естествено тази скорост не може да бъде достигната дори и при спускане по наклон и с попътен вятър – при 6200 об./мин се намесва ограничителят на максималните обороти. Скоростният лост (без топка за голф) превключва прецизно предавките на трансмисията, която е заимствана от Passat. Разумно и функционално е и другото оборудване: сервоуправление, спортни седалки, външни огледала с електрическо регулиране, радиокасетофон Gamma. Това е. Но чакайте малко: ярката червена лампа на арматурното табло показва, че ABS спирачките на този G60 се нуждаят от професионален преглед.

А сега да се прехвърлим от 1990 в 2013 година. Изминали са 23 години от производството на нашия GTI Performance. С мощността си от 230 к.с. (169 кВт) този бърз Golf VII е по-мощен от прадядо си със 70 к.с. Двулитровият четирицилиндров мотор е „напомпан“ с турбокомпресор и трябва да ускорява доста по-високо тегло: внушителните 1434 вместо 1080 кг. Въпреки това: дори и актуалният Golf GTI все още всява страх при конкурентите. Той редовно печели сравнителните тестове с Mercedes A 250 Sport, BMW 125i или Ford Focus ST. Логично е, че това повишава и любопитството ни спрямо нашия употребяван GTI.

Спортните Golf вчера и днес: червените ленти на радиаторната решетка издават GTI дори и в огледалото за обратно виждане

Продължете на следващата страница

Още по темата