/ VW Golf I Cabrio: неостаряващата кошничка за ягоди

VW Golf I Cabrio: неостаряващата кошничка за ягоди

VW Golf е само за скучните? В много случаи това е вярно – но не и когато става въпрос за Cabrio от първото поколение на модела

„Слънце, луна и кабрио“ гласи рекламният слоган, който VW използва при представянето на откритата версия на Golf през 1979 г. В онова време да караш кабриолет е привилегия за богатите – и Volkswagen-ът без покрив не е изключение. С базовата си цена от 33 000 германски марки той е дяволски скъп за времето си. Това обаче не пречи на модела да придобие популярност светкавично бързо и да влезе в някои германски сериали. По-късно машината започва да се появява и в редица други продукции – и до ден-днешен е един от най-обичаните „герои на колела“. „Кошничката за ягоди“ е един от онези модели, в които предпочиташ да прескачаш, вместо да отваряш вратите, като се хващаш за А-колонката и за защитната дъга срещу преобръщане.

Дъгата е създадена като отговор на дългите дискусии около сигурността на кабриолетите през 70-те години и трябва да осигурява повече безопасност за пътуващите в колата в случай на преобръщане. Именно заради тази дъга моделът получава прякора „кошничка за ягоди“. Всички собственици на „единичка кабрио“ са възхитени от всекидневната пригодност на автомобила – благодарение на неговата конструкция нито отпред, нито отзад има прекалено големи течения. И така откритият Golf се оказва подходящ за каране и при по-ниски температури. Е, двигателят с карбуратор и 70 конски сили не е темпераментен, едва с мотора на GTI (112 к.с.) кабриото става наистина пъргаво. Разбира се, който търси читав екземпляр на старо, трябва да избягва колите, окичени със спойлери и със съмнителен тунинг. Golf I Cabrio отдавна не е евтин заради култовия си статус. В зависимост от състоянието, екземпляри от модела се търгуват на цени между 4 и 17 хил. лева (с 1,8-литровия агрегат).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин