VW Golf GTI Clubsport S: с 310 “коня” на Нюрбургринг

По случай 40-ия юбилей на Golf GTI VW лансира на пазара GTI Clubsport S. Поредната специална версия? Да, и то каква!

1406
2016

Още от излизането си през 1976 г. Golf GTI е типичен представител на хотхечовете, който остава практичен като „редовия” си събрат. Но ако искахте да давате призови времена и на пистата, до момента трябваше да потърсите нещо друго – като например Honda Civic Type R. До скоро “японецът” държеше рекорда в класа си за най-бърза обиколка на Нюрбургринг. От април 2016 г. обаче азиатският първенец беше свален от трона – и на негово място дойде новият господар на Ринга при машините с предно задвижване – Golf GTI Clubsport S. С него състезателят и инструктор Бенджамин Лойхтер (28) измина 20,8-километровата отсечка на Зеления ад за 7:49,21 мин.

Сега VW очаква опит за подобряване на рекорда. Лойхтер също би се зарадвал, ако предизвика други пилоти да надминат постижението му. Но нека първо се запознаем от по-близо с вълка в овча кожа. S-версията почти не се различава от „нормалната” Clubsport – във външния й вид впечатление правят единствено надписите. Спирачките са променени, а върхово сцепление осигуряват гуми Michelin Pilot Sport Cup 2, разработени специално за върховата модификация. Интериорът е подложен на лека диета. На мястото на задната седалка е поставен стрътбар. На много места изолацията за купето е отстранена, а климатична инсталация се поставя само по желание на клиента. По този начин са спестени 30 кг.

Променен вертикален наклон за по-добро поведение в завоите

Слагаме каската и потегляме. Още при първата обиколка Лойхтер ни дава важни за насоки за идеалната линия на трасето. Много бордюри, които биха изхвърлили някои спортни машини със задно задвижване, биват смело атакувани. Докато външните за завоя колела се впиват като залепнали в асфалта, вътрешните „изглаждат” бордюра благодарение на по-дългия ход на окачването – съвсем чисто и без „замисляне”. Именно в това се крие майсторството на бързия Golf. Промененият вертикален наклон гарантира по-добро поведение в завой, а променената еластокинематика – за следване на курса. Типичното за Golf недозавиване, което при отнемане на газта и натискане на спирачката може да бъде последвано от завъртане, е отстранено в Clubsport S – колата остава напълно неутрална, за което съдейства и притискателната сила, постигната благодарение на новите спойлери.

310-те конски сили, които генерира познатият 2-литров турбомотор, може би не са най-доброто, на което специалистите по чиптунинг са способни, но от VW са направили ауспухова система със значително увеличен диаметър. Много по-важен е максималният въртящ момент от 380 Нм, който се постига в много по-голям оборотен диапазон – а това веднага се усеща на пистата. Там Golf се представя брилянтно – при това без окачването му да е ненужно твърдо.

265 км/ч действително са достижими

„Четвърта предавка и пълна газ”, командва Лойхтер по радиостанцията. Един Golf „прелита” в гористия участък до поточето, който е любим на зрителите. Със съединителя с дълъг ход се борави много леко, а предавките се сменят толкова прецизно, че дори не усещате оперирането със скоростния лост – това, в интерес на истината, е малко смущаващо. Кормилното управление също можеше да дава малко по-добра обратна връзка. На правата Clubsport S доказва, че е първият спортен Golf, който не е с ограничена на 250 км/ч максимална скорост – тук машината прелита ниско с 265. Започваме втора обиколка, а инструкторът мълчи. Сега става интересно…

Извод

Олекотена конструкция, солидно окачване и стабилно увеличение на мощността доближават Golf като GTI Clubsport S до уред за автомобилен спорт. Рекордното време на Нюрбургринг е най-яркото доказателство за това. На пистата обаче човек би се радвал на малко по-добра обратна връзка – въпреки това, ако имате нужните финанси, по-добре да не се чудите и да не търсите негативи: защото серията е ограничена до 400 бройки, които бързо свършват…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин