VW Golf Country на добра цена


3
окт.
2019

Това, което са днес моделите Alltrack на VW, преди 30 години беше VW Golf Country. „Двойката на кокили“ се оказа провал от гледна точка на продажбите – и именно това го направи рядък и изключително ценен от колекционерите. А те много държат на оригиналното състояние – в каквото е и продаваният в Холандия Golf 2 Country.

В периода май 1990 – декември 1991 Golf 2 Country е произвеждан и продаван в „хомеопатични“ дози. За база е използван Golf CL Syncro с 98 к.с., който е модифициран в Грац (Австрия) от Magna Steyr. Там той получава защита на пода и двигателя и увеличен с 6,3 до 18 см клиренс. По 1,8-литровия двигател не са правени промени. Имало е обаче и специални версии като Golf 2 Country GTI със 107 к.с., от който са направени съвсем малко бройки.

Продаваният от холандската автокъща Classic Youngtimers Country е произведен на 5 април 1990 – т.е. това е един от първите Golf Country изобщо. Oфициално моделът е въведен на пазара през май 1990 г. Освен това догодина в Германия машината ще има право на т.нар. „историческа“ регистрация. Отвън боядисаната в зелен металик машина изглежда в добро общо състояние – като екстериорът е 100 процента оригинален, запазени са дори 15-цоловите джанти Speedline. Единственият видим недостатък е лекото одраскване по защитната рамка отзад.

Доброто състояние в голяма степен се дължи на факта, че Golf Country само изглежда като „офроудър“ – но липсата на блокажи на диференциалите и широките 195 мм гуми не го правят достоен за движение извън пътя. Доброто впечатление е пренесено и в интериора – а той е типичен за Golf 2, като изключим единствено спортните седалки в Montanakaro. Воланът и скоростният лост не са захабени. „Пострадала“ за изминалите 29 години е единствено долната част на шофьорската седалка.

Преди близо три десетилетия Golf 2 Country е струвал 33 225 марки. Днес запазеният екземпляр в Холандия на 111 464 км се продава за 13 500 евро (ок. 27 000 лв.). Звучи като добра сделка с оглед на факта, че цените на модела започват от 6000 евро – но срещу такава сума ще можете да намерите единствено машини с пробег над 200 000 км и не в оригинално състояние. Автомобилите в топкондиция от първи собственик често се търгуват за суми от порядъка на 40 000 лв. – за които се очаква да се повишават.

Още по темата