VW Golf A59: „нероденото“ рали чудовище


11
сеп.
2019

През 1994 VW иска да се завърне в Световния рали шампионат с амбициите да спечели рали „Монте Карло“. Германската компания Schmidt Motorsport със седалище в близост до гр. Фюрт (Бавария) подготвя за гиганта от Волфсбург състезателен автомобил според изискванията на регламента. Секретният Golf-план от 1992 в Schmidt Motorsport получава означението А59 – от Auftragsnnummer 59 (бел. ред. – „номер на поръчка 59“). Финансовият отдел на VW обаче не позволява на „дивото животно“ VW Golf A59 да се появи по трасетата.

За А59 е разработен изцяло нов алуминиев двигател с работен обем 2 л, 4 клапана на цилиндър и електронно управляема система за впръскване на горивото – защото познатият  като 857 изпитан мотор на Golf 3 не би издържал на твърде високото натоварване. „Нежната“ модификация на А59 развива максимална мощност 275 к.с. при 6000 об/мин и максимален въртящ момент 367 Нм при 3500 об/мин благодарение на турбокомпресор ККК. От Schmidt не разкриват колко точно е била мощността на състезателната машина – но при всички положения, значително по-висока, отколкото при „шосейната“ версия. В момента движещият се прототип на A59 може да бъде видян в музея на VW във Волфсбург.

Който седне зад волана на А59, трябва да знае добре какво да прави. „Бегачката“ разполага с 6-степенна трансмисия, 4х4-задвижване и три електронно регулирани блокажа – на централния, предния и задния диференциал. Те интелигентно разпределят тягата между четирите колела. 4-цилиндровият мотор обаче „изсипва“ мощността си толкова спонтанно, че неопитните водачи ще бъдат изненадани неприятно. И това не е случайно: все пак А59 е проектиран така, че да ускорява максимално бързо при излизане от завой и в случай на грешка да се движи „с вратите напред“. Рали легендата Валтер Рьорл се включва в разработката на супермощния Golf и лично участва в тестовете на автомобила на Нюрбургринг. На сцената за тунинг на Golf 3 китовете за А59 са много търсени – но към момента не се предлага готов.

Още по темата

Card image cap
76 хил. лева за SL от 1983

14
авг.
2017

Екземплярът от най-дълго произвежданото поколение на модела е с втори собственик в Швейцария и е изминал само 78 000 км

Card image cap
От 50 до 7500 „кубика“ на ретро парада в Дупница

19
авг.
2017

70 класически автомобила за първи път напълниха площад „Свобода“ в Града на фармацията. AUTO BILD България беше на мястото на събитието – и подготви за вас специална галерия!

Card image cap
Opel Kapitan: един капитан на дълго пътешествие

4
ян.
2018

Отдайте въжетата на стария адмиралски кораб на Opel: един "капитан", модел 1957 се изкачва по отсечката до Бренер.

Card image cap
Забравеният герой: VW Polo Fox

16
ное.
2017

Изгодният модел от Волфсбург икономисваше в много отношения – но въпреки това беше чудесен за всекидневието

Card image cap

В последния брой:

Архив >