VW Golf 8 на старо: неперфектният първенец на класа

2610
2023

НОМЕР ОСЕМ стартира през зимата на 2019 г. Производството на осмото поколение на Golf протече различно от друг път. Първоначално бяха произведени много по-малко автомобили от планираните. А немалко от доставените автомобили скъса нервите на притежателите си с някои недостатъци. При това осмото поколение на Golf е базирано на платформата MQB Evo и има сериозна прилика в техническо отношение с предишното поколение на модела.

Необичайно поляризиращ за VW е не само външният дизайн, но също и новата концепция на управление на кокпита с дигитални дисплеи на базата на модулната инфотейнмънт платформа от третото поколение (MIB 3). Тази концепция с отказ от арматурно табло с класически превключватели е спорна. Човек не иска и не може да свикне с неосветения плъзгач под монитора на централната конзола. По-лоши са софтуерните проблеми.

Напълно дигитален кокпит, за съжаление не се управлява интуитивно. При детайлите личи по-обикновена изработка като при Golf 7
Доказателство от бордовия компютър: на този 1,5-литров TSI мотор са му достатъчни и 6,1 литра А 95 Н

Водачите на Golf 8 се оплакваха на AUTO BILD от редица странности: спорадични смущения на навигационната система или камерата за заден ход, смущения в радиофункцията и забивания на инфотейнмънт системата. Тъй като тук не бяха засегнати нито функциите на асистиращите системи, нито на eCall, при сервизната акция VW говореха за „доброволна сервизна акция“. Запознатите наричаха софтуера не особено успешен, така че в края на 2021 или две години след старта на производството, от VW съобщиха, че всички модели на Golf 8 трябва да получат допълнително ъпдейти Over-the-air. И действително това се оказа голямо предимство за системата, времената за реакция бяха значително подобрени, а функцията CarPlay най-после се стабилизира.

Употребявани екземпляри с малък пробег доминират на пазара за употребявани модели

За да се оптимизира пърформанса на инфотейнмънт системата, някои Golf-ове бяха оборудвани с по-мощни чипове. Затова заинтересованите от покупка на Golf 8 трябва да проверят дали версията на софтуера е актуалната (версия 4.3.:1899) и дали има сменен чип за по-добър пърформанс (версия на хардуера: H58). За щастие обаче Golf 8 е не само компютър на колела, а и както своя предшественик е компактен автомобил с претенции за първенец в класа. Нашият тестови автомобил е с първа регистрация от август 2021 г. Сега се предлага за продажба при търговеца на Volkswagen Kuhn и Witte в Буххолц ин дер Нордхайде. Синият петместен модел е оборудван с 1,5-литровия TSI бензинов двигател със 130 к.с., отговарящ на норма за вредни емисии Euro 6d.

С разполагащия със 130 к.с. 1,5-литров TSI двигател ще сте добре моторизирани

С време за спринта до 100 км/ч от порядъка на девет секунди и максимална скорост от 214 км/ч преди 20 години моделът би носил обозначение GTI. Този Golf обаче не иска да бъде спортен. По-скоро един зрял всестранен талант с голям брой екстри: LED фарове, отопление на седалките и на волана, инфотейнмънт система Discover Media с тъчскрийн, система за гласови команди, както и аларма, тризонова климатична инсталация и система за безключов достъп.

Дори и без монтираната при версиите с двигател с мощност от 150 к.с. многораменна ос Golf се управлява прецизно

Така оборудван, той излиза извън зоната на солидния автомобил за всеки. Като нов този екземпляр е струвал 60 500 лв. Година и половина и 14 704 километра по-късно той се предлага с остатъчна гаранция на цена от 48 500 лв. И ако сте приготвили още малко пари, то отделни функции като адаптивен темпомат и WLAN хотспот могат да бъдат ъпдейтнати допълнително срещу доплащане. На външен вид нашият тестови Golf е безупречен – няма нито драскотини, нито следи от удари. 16-цоловите джанти също са без забележки. Вътрешното пространство също е като ново – с изключение на няколкото драскотини по бляскавите повърхности и шините на седалките.

Седалки с тапицерии от плат с дизайн Maze: сдържан външен вид, добър комфорт на седене

По време на тестовото ни шофиране, този Golf се отличи с традиционно успешно настроеното си окачване, представляващо умел компромис между динамика и комфорт. Нямаме критики и относно предлаганото място от Golf. Както отпред, така и отзад възрастните ще седят удобно и комфортно върху стегнато тапицираните седалки. Багажникът също е голям – в зависимост от позицията на облегалката на задната седалка. Пътуващите отзад ще се радват на отделна климатична зона, ако сте поръчали тризоновия Climatronic.

Истинско предимство за комфорта: трета климатична зона за пасажерите на задната седалка

Макар и да струва немалко, Golf е търсен и това е добре за запазването на стойността на модела като употребяван. Предлагането на резервни части също е голямо. Аргумент (в Германия) може да бъде и големият брой сервизи на марката – ако изведнъж се окаже необходим още някой ъпдейт на софтуера.

Под пода на багажника има втора, тапицирана поставка

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин