VW Eos на старо: течеш ли?

2312
2019

Какво посрещане само! При отваряне на пасажерската врата Volkswagen-ът ни сервира голяма локва вода директно върху „дишащите“ маратонки. „Познато ми е“ – си казват повечето притежатели на Eos. Причината за мокрото посрещане е не пропускащият покрив, а нещо повече. От страната на пътника до водача забелязваме некачествено отремонтирана щета от удар. Симпатичният търговец от AutoMix Elmshorn (със седалище в Шлесвиг-Холщайн, Германия) любезно ни посочи дефекта и сподели, че по отношение на цената можело да се направи още нещо. И все пак коженият салон (за който предишният собственик е доплатил 3800 лв.) прави добро впечатление, което ни кара да вярваме, че показанието на километража е реалистично.

Но защо 2.0 FSI? Toва е приятен за шофиране 4-цилиндров двигател, който благодарение на късите предавки дори и без турбо предлага добра тяга. Задвижващият агрегат обаче често страда от дефектите на периферията си. Собствениците на Eos често се оплакват от проблеми с бобините, дюзите, ламбда сондите и разположената между разпределителните валове ангренажна верига (валът на изпускателните клапани бива задвижван от ангренажен ремък). Като цяло обаче алтернативните варианти от „най-тъмния“ период в двигателостроенето при VW правят 2.0 FSI да изглежда не толкова лошо – все пак в основата си агрегатът безпроблемно изминава около 250 000 км.

Скромен кокпит като при Golf V. Кожата на волана не осигурява удобен захват, защото с времето е прекалено загладена

А сега е време да се насочим към покрива! Трудно е за вярване, но дори след 13 години цялата „хореография“ по отварянето и затварянето става безпроблемно, без пукане и други неприятни шумове. Готови сме да ръкопляскаме! Шарнирите и водачите на шибедаха трябва да бъдат смазвани редовно – иначе механиката няма нужда от специално обслужване. Грижа изискват уплътненията от полиуретан – хубаво е това да става на всеки 3-4 месеца. И е много важно колко старание са полагали механиците при смяната, тъй като тя става ръчно. Трудно се отстраняват единствено пролуки в областта на багажника. Първите екземпляри от производството не притежават дренажи за вода при уплътненията и затова до днес стават причина за намокряне на краката при качване – за сметка на това обаче се сменят лесно.

Технически данни

Двигател            4-цил./отпред напр.

Клапани/разпр. валове               4/2

Работен обем   1984 куб.см

Мощност              110 кВт (150 к.с.) при 6000 об/мин

Макс. въртящ момент  200 Нм при 3500 об/мин

Макс. скорост   210 км/ч

0-100 км/ч          10,1 сек

Резервоар/гориво          55 л/А95 Н

Трансмисия/задвижване           6-степ. ръчна/предно

Д/Ш/В  4407/1791/1443 мм

Обем на багажника       205-380 л

Тегло/полезен товар    1545/405 кг

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин