VW Beetle Denim: дънковата „костенурка“

1908
2016

Käfer среща дънковия плат: с фейслифта на Beetle VW пуска и ретро версията Denim. Ние я тествахме

През 1974-а на мода бяха чарлстоните, бакенбардите и шарените автомобили. Един от тях беше Jeans-Käfer, лимитирана версия на „костенурката“, произведена в 1200 екземпляра, с 1,2-литров боксер, 34 к.с., в оранжев или жълт цвят, на цена 6795 германски марки. Най-характерното за нея бяха седалките от дънков плат. Вероятно някой от дизайнерите се е натъкнал в музея на стария „бръмбар“, когато му е дошла идеята за Beetle Denim, нещо като „дънковата костенурка“ на новото време.

Сред най-приятните детайли в колата са тези джобчета.

Сред най-приятните детайли в колата са тези джобчета.

В базовата версия за задвижването отново се грижи 1,2-литров мотор, но този път със 105 к.с. Естествено, агрегатът не е разположен отзад и вместо задните задвижва предните колела – или казано с други думи, тук имаме заоблен Golf. В Германия Denim с твърд покрив струва 23 600 евро, а като Cabrio – 28 150. Откритата версия най-много радва окото. Нейният гюрук изглежда така, сякаш е поръчан директно от Levis, боята се казва Stonewashed Blue Metallic, седалките с стил Denim отзад имат джобове, каквито сме свикнали да виждаме на нечии задни части. Отстрани на креслата също има малки джобчета, в които можете да оставите например смартфона си. Всичко това е толкова приятно шантаво! Не толкова приятни са цените – близо 30 000 евро са сериозна сума за кабриолет, в който се крие техниката на Golf V, дори не на актуалния Golf VII. Остава утехата, че 17-цоловите джанти, отопляемите спортни седалки, автоматичният климатик и инфотейнмънт системата Discover Media винаги са на борда.

Но как се държи „дънковото кабрио“ на пътя? Точно като стандартен Golf – балансирано, с добро окачване, комбиниращо стабилност и комфорт. Изпробвахме и GTI-версията, с 2-литров 4-цилиндров турбодвигател с 220 „коня“, развиваща 100 км/ч за 6,9 сек и максимална скорост 230 км/ч. С 6-степенна скоростна кутия машината струва 37 125 евро. Багажникът обаче е доста малък – едва 225 л.

Нови възможности за индивидуализация

Който иска да разбере какво имат предвид хората от VW с абревиатурата РА (идва от Produktaufwertung – б.пр. „повишаване стойността на продукта“), трябва да хвърли един поглед в ценовата листа. Във VW явно са взели пример от MINI, тъй като никога не е имало толкова много позиции, които позволяват индивидуализацията на Beetle. Например? Наред с нови брони и тапицерии версията R-Line има спортни седалки, стоманени педали и раздувки на каросерията. Общо Volkswagen предлага 8 пакета оборудване за Beetle и който обича шаренията, ще си поръча Color4Me (100 евро) в четири различни цвята, при който централната конзола, дюзите на вентилацията, декоративните елементи на волана и дръжките на вратите са решени в оранжево, жълто, бяло или червено.

Електрическият гюрук изглежда като излязъл директно от магазин на Levis.

Електрическият гюрук изглежда като излязъл директно от магазин на Levis.

Клиентите могат да доплатят и за надписи като Käfer и Beetle отстрани, както и за състезателни ивици или за символа на Волфсбург върху покрива. Сините или червени ивици на капака на мотора, покрива и багажника струва 515 евро, което включва и числото 35 на вратите. От VW не са се осмелили да изпиат 53, както при оригинала Хърби от филма на Дисни.

Да не забравяме и двигатели: на разположение са три бензинови със 105, 150 и 220 к.с., както и два дизелови със 110 и 150 к.с. Всички могат да бъдат комбинирани с DSG-трансмисия. Обновеният Beetle (не във версия Jeans) се продава минимум за 18 375 евро, базовото кабрио в Германия излиза 22 880 евро.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин