AUTO BILD България / VW Amarok фейслифт: Upsizing пикап

VW Amarok фейслифт: Upsizing пикап


8
юни
2016

Повечето пикапи, които се предлагат в Германия, имат 2,5-литров 4-цилиндров дизел под капака. Единствено VW излизаше от рамката с 2-литров Downsizing-мотор TDI – този агрегат имаше по-малък с половин литър работен обем. С фейслифта, който идва шест години след края на производството на Amarok, VW ще поеме по нов път. 4-цилиндровият агрегат отпада (за Европа) и на негово място идва V6 TDI с работен обем 3,0 л – така че сега вместо Downsizing има Upsizing.

Наистина ли Amarok е товарен автомобил?

В най-мощната си версия с 224 к.с. и 550 Нм малкият „камион” се движи изненадващо пъргаво в сравнение с опонентите си. Машината не само ускорява по-бързо, но и изненадващо с много приличен комфорт. Той е свързан не само със спокойния ход на „шестака”. Моторът с 224 к.с. винаги е комбиниран с перманентно двойно задвижване (с Torsen-диференциал като при Audi quattro) и с 8-степенен автоматик на ZF (като при BMW, Jeep или Jaguar), който превключва нежно и бързо и почти не натоварва двигателя с високи обороти.

За пикап подобно задвижване е направо благородно: моторът 3.0 V6 TDI идва от Audi и по принцип се използва за по-скъпите модели от концерна VW – като Porsche Macan и Cayenne, както и за много Audi-та: от A4 до Q7, и VW Touareg. Мощността на 3-литровия дизел варира от 204 до 320 к.с. – в зависимост от модела, на който е поставен. В Amarok агрегатът използва само едно турбо, по-голям маслен резервоар и специален софтуер. Причината: пикапът е подложен на по-голямо натоварване от стандартните леки автомобили. С товар догоре и с 3,5-тонно ремарке отзад, двигателят на Amarok трябва да ускорява 6,5 т – а в такива случаи водачът се радва на всеки кубически сантиметър отгоре…

Прилично окачване и порядъчни размери

Настройката на окачването също е доста успешна, особена за пикап: Amarok прави впечатление не на груб „товарач”, а се доближава до SUV. Единствено когато колата не е натоварена, задната ос с листови ресори се държи „неприлично” – както при повечето конкуренти. Човек не трябва да пренебрегва и сериозните размери на каросерията – когато сте на полето, не ги усещате, но при първата среща с някой подземен парк бързо разбирате какво е значението на дължина 5,25 м и диаметър на завой близо 13 м.

Извод

С 6-цилиндров дизел, 8-степенен автоматик и перманентно двойно задвижване Amarok се движи по-комфортно и по-бързо от останалите пикапи в класа си. Всичко това обаче има своята цена.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин