VW ще строи нов завод за „Trinity“

1011
2021

Volkswagen възнамерява да завладее пазара с нов модел електромобил. Trinity ще се произвежда от 2026 г. Местоположението на завода вече е определено.

В конкуренцията с Tesla от Volkswagen смятат да построят нов завод за производството на своя нов електромобил Trinity. Автомобилната фабрика ще бъде построена в непосредствена близост до основния завод във Волфсбург, обявиха от най-големия автомобилен концерн в Европа. Остава единствено Надзорният съвет да одобри решението.

Намерението е една от най-важните точки в инвестиционната стратегия за бъдещите години. Проектът Trinity ще бъде приютен в отделно производствено помещение – предвижда се нещо като втори завод във Волфсбург. Неговото построяване ще струва на концерна няколкостотин милиона евро. „Новата фабрика ще бъде построена на зелено извън оградата на сегашния завод“, обявиха от VW. „В момента се обсъждат различни места близо до Волфсбург.“

Първоначално решението за строежа трябваше да бъде одобрено този петък (12-ти номеври), но сега е отложено за 9-ти декември. А производството на самия модел Trinity вероятно ще стартира от 2026 г. Става дума за изцяло новоразработен автомобил, в който ще се използват най-модерните електрически задвижвания, собствено програмиран софтуер, свързаност и технологии на автономното придвижване на VW. Освен това марката ще използва усъвършенстваната платформа с името SSP, достъп до която ще имат и дъщерните марки на концерна. На тази техническа база ще бъдат произведени около 40 милиона автомобила.

Така най-големият германския автомобилен концерн иска да атакува американския си конкурент Tesla, който наскоро ще стартира новата си гигафабрика близо до Берлин. Шефът на главната марка VW Ралф Брандщетер обяви: „Натискът от конкуренцията се увеличава – не на последно място тя е в собствения ни дом.”  Възможно е десетчасово производство на всеки електромобил. “ Основният завод също може би ще бъде модернизиран по тази схема“, съобщиха от VW.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин