Новини » VW създаде кризисен щаб за завода си в Русия

VW създаде кризисен щаб за завода си в Русия

2502
2022

VW е единственият германски автомобилен производител, който има завод в Русия. Фабриката LLC Volkswagen Group Rus се намира в технологичния парк Грабцево в град Калуга, на 170 километра югозападно от Москва. Близо 4000 работници произвеждат там  Volkswagen Tiguan и Polo, както и Skoda Rapid. Освен това там се произвеждат моделите на Audi Q7 и Q8.

В Калуга се произвеждат и двигатели – годишно от завода излизат 150.000 мотора от 1,6-литровия бензинов EA211. При откриването на завода през 2009 г. руският президент Владимир Путин държа реч.

Инвестиция за милиарди в Русия

С оглед на инвестициите си проличава, колко важно значение има Калуга за VW.  От VW са инвестирали в завода над 1 милиард евро, а общо в Русия между 2006 и 2021 г. – 2,06 милиарда евро. Освен това през юни миналата година бе подписано споразумение, в завода в Калуга да се произвежда от 2024 г. двигателя 1,4 TSI.

Какво ще се случи със завода след началото на войната в Украйна? От  Volkswagen са обезпокоени от нахлуването на руските войски в Украйна и се надяват на бързо преустановяване на военните действия и връщане към дипломацията. Все пак от VW създават кризисен щаб за обсъждане на дейността на концерна в засегнатите райони.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ