VW се готви да съди Фердинанд Пийх?


9
фев.
2017

Докато VW постига известен напредък, касаещ консенсуса с регулаторните органи и клиентите, скандалът около дизеловите емисии на Volkswagen продължава с пълна пара. Но както от Bloomberg съобщават , последният опит за „прехвърляне на топката“, е отхвърлен от надзорния съвет на германския автомобилен производител, тъй като експредседателят му Фердинанд Пиех твърди, че директорите са знаели за злоупостребата със съоръжението за тестване на емисиите месеци преди скандалът да излезе на бял свят.

Според германския вестник Bild Пийх казал на прокурорите, че разбрал за емисионната измама през февруари 2015 г. и е съобщил това на тогавашния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн и на редица членове на Надзорния съвет (Дизелгейт стаа обществено достояние няколко месеца по-късно, през септември). Ръководните кадри включват премиера на Долна Саксония Щефан Вайл, както и собственият братовчед на Пийх, Волфганг Порше. Членовете на Управителния съвет „недвусмислено и категорично“ отхвърлят обвиненията.

От Volkswagen не горят от радост по повод обвиненията и обмислят да отврърнат на удара. В изявление от компанията твърдят, че „управителният съвет внимателно ще прецени възможността за предприемане на мерки и завеждане на иск срещу г-н Пийх.“

Ако от VW ви се струват осбено раздразнени, това е, може би, защото и преди са си имали проблеми с Пийх. В разследване след подобни коментари от страна на Пийх в началото на 2016 г., членовете на борда твърдят, че след консултация адвокатската кантора Jones Day, твърденията са обявени за „неправдоподобн.“ И нека не забравяме борбата за власт преди няколко години, когато VW свали Пийх и назначи Винтеркорн през април 2015 г. Тогава не би било трудно да си обясним причините за горчивината, с която са посрещнати подновените обвинения.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин