VW „костенурка“: откраднаха дизайна на култовия модел


24
апр.
2021

Китайският производител Great Wall е копирал :костенурката“ при новия си електромобил

На изложението Auto Shanghai Great Wall показа студия на марката си за електромобили Ora – в стила на варианта с 4 врати на VW „костенурка“. Това не е първият случай на копиране на дизайн!

Китайският автомобилен концерн Great Wall показа на автомобилното изложение в Шанхай (21-ви до 28-ми април 2021 г.) студия на своята марка за електромобили Ora, която поразително много прилича на VW „костенурка“. Както отвън, така и отвътре личат елементи, които силно приличат на германската автомобилна икона.

Най-съществената разлика между копието и оригинала: версията на Ora има четири вместо две врати. Освен това класическите кръгли фарове са оборудвани с модерна светлинна техника. Ретро-визията е подпомагана от много хром. Кокпитът също прилича на този на някогашната „костенурка“ – преди всичко дизайнът на волана. В средата на арматурното табло има тъчскрийн. В техническо отношение моделът вероятно е базиран на разработената от Great Wall платформа за електромобили ME. Първият модел на Ora върху тази техническа база е малкият автомобил R1, може да измине с батерия с капацитет 33 кВтч. около 310 километра (по NEFZ).

Още първата студия на Ora напомня на VW „костенурка“

Показаната сега студия представлява усъвършенстване на студията на Ora от 2020 г. Good Cat (добрата котка), чиято предница също наподобяваше на VW „костенурка“. Мощността на електромотора е 105 кВт. (143 к.с.), а максималният пробег – около 500 километра. Очаква се е и новият клонинг на „костенурката“ да съдържа в името си думата „котка“. Китайците имат дългогодишна традиция в копирането на западни модели автомобили. Концернът Volkswagen също беше потърпевш – когато на пазара се появи моделът Zotye SR9, приличаше поразително на Porsche Macan.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин