VW изпраща Škoda в САЩ

Европейските автомобилни производители атакуват американския пазар. След Fiat и Alfa сега и продуктите на Skoda ще бъдат предлагани отвъд Океана

0806
2016

Автомобилният бизнес е труден: в Европа продажбите са в стагнация, растеж се генерира само в Азия – и в САЩ. Проблемите в най-голямата автомобилна страна бързо отшумяха и днес американците отново се нареждат сред най-ревностните купувачи.

Тази тенденция не остава незабелязана от европейските производители. Fiat отговори на увеличеното търсене в Щатите с 500, който там се предлага още от 2010 г. (и стана особено популярен като возилото на папата във варианта си L). Alfa Romeo също е ориентирана към САЩ – новата Giulia с до 500 к.с. от 6 цилиндъра е проектирана спрямо очакванията на янките.

Volkswagen от дълго време е на пазара, но основната марка на концерна отбелязва спад на постиженията си. Сега от компанията искат да направят опит с лансирането на Skoda – в рамките на стратегия 2025 чехите ще се опитат да реализират потенциала си на нови пазари – в т.ч. и в региона на Северна Америка.

Skoda има представителства в САЩ още през 50-те и 60-те години на миналия век, много преди VW да придобие 30% от компанията през 1991 г. От 2000 г. чешкият гигант е изцяло собственик на дружеството със седалище във Волфсбург. Докато след скандала с вредните емисии имиджът на Vоlkswagen сериозно пострада, този на бранда от Млада Болеслав остана неопетнен. Чешката марка обаче (все още) няма в портфолиото си голям офроудър и пикап – които са много важни за американския пазар.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин