Volkswagen изпраща мобилна зарядна станция до електромобила

1401
2020

Все още всичко е само концептуална разработка – но такава, която сериозно събужда интереса ни. Какво би се случило, ако при паркиране водач на електромобил не трябва да търси зарядна станция, а самата станция идва при него? Именно тази идея следва Volkswagen с прототип на робот, който докарва носител на енергиен заряд до електромобила. Отваряне на капачката за зареждане, включване на щекера и накрая откачване на кабела – целият този процес се случва без участие на човека. А цялото нещо се управлява на паркинг (външен, подземен или в сграда на висок етаж) посредством приложение или чрез Car-to-X комуникация.

Т.нар. „акумулатори вагони“ с интегрирана електроника за зареждане при пълен заряд разполагат с 25 кВтч. При Volkswagen ID.3 това е достатъчно за изминаване на 200 км. А самото DC-зареждане става с до 50 кВт. Автономно движещите се роботи са оборудвани с камери, лазерни скенери и ултразвукови сензори. Благодарение на всичко това те могат не само да зареждат самостоятелно, но и да се движат безпроблемно, т.е. без да се удрят в различни обекти.

https://youtu.be/yMC1H__xL3Y

Към момента цялата разработка е само визионерска концепция – но при наличието на съответната регулаторна рамка не би било никакъв проблем тя да бъде подготвена за масова употреба, посочват от Volkswagen .

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин