VW връща Polo Арлекин като единствен екземпляр

2101
2021

Първоначално VW Polo Арлекин е само маркетингов ход, но накрая от версията са продадени над 3800 бройки. Сега се появи ново Polo Арлекин – то ще си остане обаче единствен екземпляр!

Жълти брони, сини калници, тюркоазен преден капак, червен покрив: звучи така, сякаш сте събрали резервни части за каросерията, но в действителност става дума за VW Polo Арлекин! Замислено първоначално като маркетингов трик, шареното Polo пожъна неочакван успех. Накрая от версията са произведени над 3800 екземпляра, които и до днес си остават цел на колекционерите. 25 години след представянето на оригинала Volkswagen Нидерландия показа ново Polo Арлекин!

Мнозина не го знаят: зад на пръв поглед произволно сглобеното Polo Арлекин се крие определена система. Когато през 1994 г. на пазара се появява третото поколение на VW Polo (6N), във Волфсбург въвеждат така наречения „принцип на модулите според оборудването“. Той се състои от позициите задвижване, серийно оборудване, екстри и цвят.  Тук е включена и идеята на обучаващите се „да създадат Polo от части на каросерията с различни цветове „, поясняват от VW. За да бъдат визуализирани по-добре четирите елемента, са създадени 20 шарени автомобила Polo като маркетингов трик.

Клиентите обаче искат да си купят Polo Арлекин

После обаче идва и изненадата: хората харесват много шареното Polo и искат да си купят версията на модела. VW се вслушва в желанието на клиентите си и пуска през 1995 г. лимитирана на 1000 бройки серия. Така се ражда Polo Arlekin. За създаването на специалния модел първоначално са взети няколко едноцветни автомобила Polo, разглобени са и след това са сглобени по четири различни цветови схеми. Клиентите не са оказвали влияние и не са можели да избират, дали тяхното Polo да бъде с жълта или червена броня. за цветните варианти на Polo Арлекин са използвани само четири цвята: жълто, червено, зелено и жълто.

Произведени са общо над 3800 VW Polo Арлекин

След специалната серия от 1000 бройки, интересът към предлагащото се с различни бензинови мотори (45 до 70 к.с.) Polo Арлекин не спада. Така между 1995 и 1997 г. са произведени общо 3806 екземпляра. А сега се появи официално и ново Polo Арлекин! 25 години след представянето на оригинала Volkswagen Нидерландия показа Polo от шестото поколение на модела с визия Арлекин – включително жълтата броня, сините калници, тюркоазения преден капак и червения покрив. Феновете на шарената птица на Polo обаче ще бъдат разочаровани: този път наистина ще има само един екземпляр като маркетингов трик. Шареното Polo е единична бройка, създадена в чест на „Blue Monday“, най-депресиращия ден на годината (третият понеделник на месец януари).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин