Volvo XC90 V8: Великолепно неразумно… и без загуба на стойност!

С единствения V8 в историята на марката първият SUV Volvo XC90 най-сетне се превърна в класик

1702
2017

Свежият шведски въздух явно вдъхновява. Няма как иначе да си обясним факта, че специалистите по маркетинг на Volvo успяха толкова радикално да променят имиджа на марката. Ръбест дизайн? Сигурността преди всичко? Това бе духът на прагматичните 80 години на миналия век. Шведската марка вече привлича платежоспособните си клиенти с екологична елегантност и северен лайфстайл. Днес клиентите на Volvo предпочитат „дебелите“ SUV-ове – и това е част от модните странности на нашето време.

Класически интериор на Volvo с издигащ се дисплей на навигационната система. Много място, превъзходна видимост 

Всичко започна с първото XC90, което бе въведено на пазара през 2003 година. Пълноразмерен високопроходим автомобил, който се изправи директно срещу изисканите конкуренти Mercedes ML, VW Touareg и BMW X5. Единственият проблем бяха двигателите. Дизеловите мотори и турбобензиновите 5- и 6-цилиндрови агрегати не бяха достатъчни за успеха особено на пазара в САЩ. Но това се промени в края на 2004 година, когато бе представено първото серийно Volvo с 8-цилиндров двигател: XC90 V8. 4,4-литровият двигател бе конструиран от Yamaha. За да отговори на изискванията за сигурност, той трябваше да бъде монтиран напречно. За да осигурят необходимите екстремно компактни размери, японците заложиха на ъгъл между двата реда цилиндри от 60 градуса, а не на нормалните 90 градуса. Това наложи използването на балансиращ вал за постигане на по-спокоен ход. Резултатът е много приятен за ухото: вместо да боботи, както може да се очаква от V8, двигателят работи фино и мелодично при всякакви обороти. Развърта се меко и в лекота и има характера на спортен двигател.

Екстремно компактният V8 е монтиран напречно. Страхотен двигател, но лаком

Но XC90 не е подходящо за спортно шофиране. С теглото си от около 2,2 тона и комфортните настройки на окачването то се наклонява силно в завоите, кормилното управление не работи особено директно, седалките не осигуряват достатъчна странична опора. А именно серийната 6-степенна автоматична трансмисия осигурява допълнително спокойствие при движение. Да не забравяме и за много „дългата“ шеста предавка, насочена към максимална икономичност. Наистина при 180 км/ч двигателят работи при спокойните 2900 об./мин, но за по-бързо ускоряване се налага превключване. В същото време ускорението от 7,3 секунди до 100 км/ч и 440 нютонметра въртящият момент осигуряват много висока увереност на пътя. В това отношение XC90 V8 е истинско Volvo, което обича по-спокоен стил на шофиране. Може би по шведското крайбрежие.

Извод

То не е спортно. И харчи доста. Въпреки това XC90 V8 е крайъгълен камък в историята на марката. Никога вече няма да има V8 Volvo. Иначе двигателят се предлагаше и при лимузината S80, която обаче определено не я очаква кариера на колекционерски автомобил.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин