Volvo XC90 и XC60 получиха признание за сигурност oт Американския институт за пътна безопасност


13
авг.
2020

Volvo XC90 и XC60 получиха най-високата оценка за пътна безопасност в теста на Американски институт IIHS.

XC90 получи максималната оценка, Top Safety Pick +, докато XC60 бе отличен с Top Safety Pick, съобщи IIHS. За да получи отличие от краш тестовете, автомобилът трябва да постигне високи оценки на шест тестови ситуации, включително за пасивна и активна безопасност и защита при сблъсък: при челен удар с три степени на припокриване – ниска, средна, висока; при страничен удар, устойчивост на покрива на автомобила и дизайн на облегалката за глава на пътниците. Също така автомобилът трябва да получи високи оценки както за предотвратяване на челен сблъсък с друг автомобил, така и при удар на пешеходец.

За да се постигнат максимална точност при оценяване безопасността на автомобилите, към шестте категории от IIHS са добавили и ефективност на светлините. И двата варианта, предлагани на XC90, получиха висока оценка, което квалифицира модела с най-високото отличие.

За оценката за предотвратяване на ПТП с пешеходец автомобилите се оценяват спрямо три сценария, симулиращи възрастен пешеходец, пресичащ пътя от безпрепятствено положение, дете, пресичащо пътя между два паркирана автомобила, и възрастен, който върви паралелно на пътя, обърнат с гръб на движението, съобщиха от IIHS. Двата краш теста се провеждат при 20 км/ч и 40 км/ч, а паралелният тест – 40 км/ч и 60 км/ч.

И двата всъдехода се предлагат със стандартна Volvo система за предотвратяване на челен сблъсък, City Safety, и получиха отлична оценка при всички тестове с пешеходци.

XC90 е първият модел на Volvo, спечелил наградата за най-сигурен автомобил през 2020 г. Други два модела на Volvo, XC40 и S60, спечелиха награди Top Safety Pick по-рано тази година, съобщиха от института.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин