Volvo XC60 на старо (почти) няма слаби места


4
окт.
2021

ПРОБЛЕМЪТ СЪЩЕСТВУВА ЗА ВСИЧКИ. Да се наложиш като вносител в Германия, особено в премиум сегмента. Средноголемият SUV на Volvo не е изключение от това правило. XC60 е един от важните модели на шведите. По-малък от своя по-голям брат XC90, но с дължина от 4,69 метра напълно пригоден като семеен автомобил. Предлага място за четирима души, макар и багажникът му да не може да се мери с тези на комби моделите на шведите от миналото.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОБЯВИ ЗА VOLVO XC60 НА СТАРО

С успешния си дизайн представеното през 2017 г. второ поколение на XC60 прави умел шпагат между хладната скандинавска елегантност и спортна шикозност. Особено изгледът отпред с монументалната радиаторна решетка и изцяло LED фаровете (чукът на Тор) впечатляват дори и четири години след пускането на пазара на модела. Тестваният от нас екземпляр е регистриран през февруари 2018 г. и с ниво на оборудване Momentum и някоя друга екстра е струвал 105 000 лв. Оттогава е изминал 170 000 километра и се предлага в Autohus до Бремен за 49 000 лв.

Кокпит с големи дигитални дисплеи и страхотно качество на повърхностите

Тази цена на употребяван автомобил е индикация за голямото търсене на модела на пазара: според Schwacke такъв автомобил би трябвало да струва 36 000 лв. Като обезщетение дори и след четири обиколки на земното кълбо XC60 не трака и не скърца, а материалите в интериора му са на изключително високо ниво. Единствено по тапицериите от плат и по мокета в багажника има някое друго петно. При пътуване на дълги разстояния дори и без въздушно окачване XC60 се чувства в свои води – вози приятно комфортно. Инфотейнмънт системата Sensus се управлява лесно след кратко време за свикване. Поне когато автомобилът не се движи. Звукът на доплащащата се аудиосистема е перфектен.

Майстори на завоите са SUV моделите от Бавария. XC60 притежава комфортна и недозавиваща настройка, придава винаги усещане за сигурност

Идеално на характера на XC60 подхожда битурбо дизеловият агрегат D4 със 190 к.с. Той си партнира чудесно с 8-степенната трансмисия на всъдехода. Макар и 2-литровият мотор винаги да се разпознава като такъв със самовъзпламеняване, той неизменно е мощен и икономичен – благодарение на максималния си въртящ момент от 400 нютонметра. Реалистичен е разход под 7 л/100 км, особено когато прикаченият товар от 2,4 тона не е аргумент за покупката. Алтернативно се предлагат дизелови варианти с от 150 до 240 к.с., както и бензинови с мощност между 190 и 326 к.с., също и версии с мек хибрид (бензинови и дизелови) с от 197 до 250 к.с. Най-мощен е изключително скъпият Plug-in хибриден бензинов модел T8 с 407 к.с. Най-добре да проверите сервизната книжка на модела: във Volvo заложиха на сигурно и направиха подобрения за XC60 чрез ъпдейти на софтуера.

505 литра вместимост на багажника. Под товарния под има ниша за малки предмети

Продължете на следващата страница

Още по темата