Volvo V90 D5 AWD: шведска страст или шведска стомана?

Шведите набират скорост – и с комбито от висок клас Volvo V90 нахално диша във врата на Mercedes, Audi и BMW. Ексклузивен тест на върховата дизелова версия с 4х4 и автоматик

0911
2016

Плоп! Я, какво става тук? Вратата на новото Volvo V90 се затваря, а звукът е като навремето при Mercedes, когато звукът „затваряне на сейф“ от Щутгарт бе недостижим. Може би, точно това е най-доброто доказателство за високите амбиции на Volvo за новото V90. Защото шведите смятат, че са на нивото на германските премиум марки. С право? Това ще изясним с нашия ексклузивен тест на комбито от висок клас.

V90 демонстрира върхова класа: използваните материали са на топниво, а възможностите за персонализация - богати.

V90 демонстрира върхова класа: използваните материали са на топниво, а възможностите за персонализация – богати.

 В момента каросерията е най-модерната в този клас

Да започнем с дизайна. Стилен и изискан до последната фуга на каросерията, впечатляващ и индивидуален – така Volvo се изкачва на върха в своя клас. Но трябва да признаем, че това се случва в подходящ момент: Audi A6 и BMW Серия 5 вече отдавна са преминали зенита си, всеки момента се очакват новите модели. А новият Е-клас е по-смел, поне визуално, от не особено сполучливия предшественик. Но голямото комби със звездата не може да достигне сдържаната елегантност на Volvo. И това е картина, която продължава и в интериора. Независимо накъде погледнете – това Volvo е във върхова форма. Меки пластмаси, изискано дърво, нежна като коприна кожа (които отчасти се доплащат) – V90 е на нивото на Mercedes.

Предницата е необичайно дълга с оглед на компактния 2-литров мотор.

Предницата е необичайно дълга с оглед на компактния 2-литров мотор.

Красотата е едно – но какво да кажем за предлагането на място? Volvo предлага почти неприлично много място за пътниците си, което не е чудо при дължина близо 5 метра. Отзад мястото за краката е разточително, за главите на хора с ръст над 1,80 м е достатъчно, единствено опционалният панорамен покрив (2288 лв.) го ограничава леко. За подобен колос багажникът можеше да бъде и по-голям – обемът му варира от 560 до 1526 литра. Все пак в жертва на красотата в наши дни шведите са дали „кашонообразната“ форма на задницата, която дава ценно пространство за товари. Нашият тестов автомобил в изпълнение D5 използва върховата версия на 2-литровия дизел, която развива максимална мощност 235 к.с. и максимален въртящ момент 480 Нм в диапазона между 1750 и 2500 об/мин. В комбинация с двойното задвижване и 8-степенната автоматична трансмисия V90 стартира много уверено – дори с четирима души на борда. Единствено във високи обороти на агрегата сякаш му „свършва въздухът“, все пак той трябва да се бори с близо 2 тона. Но все пак идеята на този модел е да се хареса на по-улегналите, на почитателите на дискретната елегантност, които няма да ви притискат със „светлинен клаксон“ да напуснете лявата лента на магистралата. Системата Power Pulse се справя с турбодупката, използвайки комбинация от електрически компресор и цилиндър, в който се сгъстява въздух – и щом настъпите рязко газта, получавате мигновена реакция.

Ръбести и кашонообразни: такива бяха старите комбита на Volvo: при новите страстните форми са по-важни от обема на багажника.

Ръбести и кашонообразни: такива бяха старите комбита на Volvo: при новите страстните форми са по-важни от обема на багажника.

Опционалното въздушно окачване (3873 лв.) на тестовия автомобил е в пълна хармония със спокойното задвижване. Въпреки 18-цоловите джанти машината преминава нежно през неравностите. V90 се държи прилично при шофиране по завои, но динамиката на управлението не е сред основните приоритети на това Volvo, то предпочита по-спокойния стил на каране. Което подхожда и на стабилния базов характер – удобните седалки и добрата шумоизолация приятно отделят пътниците от заобикалящия свят. Тоест дотук всичко е на високото ниво на този клас. Ами цената? „Натъпканият до козирката“ с екстри тестови автомобил струваше… над 150 000 лева! Е, ако не искате чак толкова много лукс, ще трябва да се задоволите с базовата версия (2 л, 150 к.с., ръчна трансмисия) – за 82 890 лева. Ако ви се струват много… по-добре стоите далеч от премиум класа – в който V90 има заслужено място.

Данни за автомобила Volvo
Модел V90 D4
Двигател 4-цил., Biturbo
Разположение отпред напр.
Клапани/разпр. валове 4 на цил./2
Задвижване на разпр. валове ангр. ремък
Работен обем 1969 см³
кВт (к.с.) при об/мин 173 (235)/4000
Нм при об/мин 480/1750-2250
Макс.скорост 240 км/ч
Трансмисия 8-степ. автоматична
Задвижване 4х4
Спирачки пр./з. дискови/дискови
Емисии CO2 129 г/км
Разход EU-Mix 4,9 л
Хладилен агент R1234yf
Обем на резервоара 60 л
Kofferraumvolumen 560–1526 l
Д/Ш/В  4963/1879–2019/1475 мм
Цена на тестовия автомобил 153 000 лв.

Извод

Ако усещанията бяха най-важни, новото V90 щеше да е на първо място в нашия списък за покупка. Стилно, с перфектна изработка и много място – това е наистина страхотно комби от висок клас. Доброто цялостно впечатление се нарушава единствено от по-скоро спокойното задвижване и високите цени. Въпреки това V90 е „голяма работа“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин