Volvo V90 настъпва с пълна сила!

Volvo обновява своята гама – в Интернет се появиха нови снимки на комбито от висок клас V90

1202
2016

Първите снимки на немаскираното Volvo V90 се появиха в Интернет. Порталът worldcarfans.com разкри варианта комби на Volvo S90 от няколко различни перспективи. Най-важният акцент в дизайна е задницата – където явно не е рискувано толкова, колкото при поляризиращата мненията задна част на седана. Според шведското издание Teknikens Värld V90 трябва да бъде показано за първи път на 18-и февруари т.г. в Стокхолм, а същинската световна премиера ще се състои две седмици по-късно на изложението в Женева (3-13 март 2016 г.).

V90 е комби версията на S90, която дебютира на автосалона в Детройт (11-24 януари). Докато седанът има изключително характерни С-образни задни светлини, „гърбът” на V90 е оформен значително по-сдържано. Стоповете са L-образни и стигат до покрива – този похват ни е познат от предшествениците. Новият модел е микс от ХС90 и прототипите Concept Coupé и Concept Estate. И докато предходното V90 използваше комбинация от техника на Ford Mondeo, Galaxy и дори на Мazda6 (все пак шведската компания принадлежеше от 1999 г. на гиганта от Детройт), сега всичко в модела е ново.

През 2010 г. Volvo стана собственост на Geely. В Китай това е голямо име – през 2014 г. компанията е произвела 430 000 автомобила, но в интерес на истината не е добре позната извън Азия. Част от Geely е и London Taxi, производител на легендарните таксита в Лондон. Оттакто китайците имат думата, Volvo инвестира 11 млрд. долара в нови продукти. Първият автомобил на шведите под новата „шапка“ беше ХС90, съвсем скоро ще дойде и S90, а през лятото ще дебютира и V90.

При лимузината дизайнът на задните светлини поляризира мненията.

При лимузината дизайнът на задните светлини поляризира мненията.

 5- и 6-цилиндровите мотори остават в историята

Подобно на лимузината, и V90 ще използва новата високотехнологична и гъвкава платформа SPA на Volvо. За задвижването няма да се грижат 5- и 6-цилиндрови агрегати, а нови 4-цилиндрови мотори с турбо и обем 2,0 л. Спектърът на мощността се простира от 250 до 320 к.с., а при дизелите – от 190 до 225 к.с. Ще има и Plug-in хибрид (T8 Twin Engine) с бензинов двигател с вътрешно горене, електромотор на задната ос и системна мощност до 400 к.с.

V90 пази лосове, коне и крави

На борда на V90 има най-модерни системи за сигурност, сред които асистент за полуавтономно шофиране и подобрена система CitySafety. Тя има специална функция за разпознаване на големи животни както при дневно, така и при нощно шофиране. „Рискът от удари с лосове, коне и крави може да бъде намален и дори изцяло отстранен благодарение на спирачни намеси.“ Моделът ще бъде пуснат на пазара през лятото на 2016 г., очакваме цената му да бъде около 88 000 лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин