Volvo V90 излиза извън пътя

Volvo повдига V90: като Cross Country „шведът“ има по-голям клиренс, серийно двойно задвижване и по-рустикална визия

0102
2017

Рецептата е колкото проста, толкова и ефективна: взимате едно комби, осигурявате му няколко сантиметра повече под „корема“ и добродушния магистрален транспортер се превръща в търсещ приключения всестранен талант, който не се плаши и от разходки извън пътя. При Volvo резултатът се нарича V90 Cross Country. Допълнителният клиренс от 6 сантиметра (общо 21 сантиметра при окачване със стоманени пружини; за задната ос като опция се предлага въздушно окачване, която може да се „снижи“ при товарене) е бил свързан и с преработка на окачването – както и на електронните системи. Освен това моделът е получил и нови брони, защита на дъното, както и пластмасови елементи отстрани и по арките на калниците.

Volvo обещава, че това ще гарантира компромис между висока проходимост и възможности за шофиране с висока скорост, не на последно място и благодарение на специалния офроуд режим. Освен това под предната част е монтирана усилена защита. Новите гуми осигуряват по-висок комфорт на возене. Автомобилът е конструиран на новата платформа, която Volvo ползва и за ХС90 и която ще бъде базата и на по-малките S60/V60. Цените на Cross Country ще стартират от около 110 000 лева за модела с дизелов двигател със 190 к.с., 8-степенна автоматична трансмисия и двойно задвижване. При старта на продажбите ще се предлагат две линии на оборудването. Моделът серийно се оборудва с подгряване на предните седалки, автоматична климатична инсталация и Clean Zone въздушен филтър за интериора. V90 Cross Country ще бъде въведено на пазара през пролетта на 2017 година.

Вертикален тъчскрийн в интериора

В интериора на V90 Cross Country почти няма промени: прегледният кокпит с вертикален тъчскрийн е оборудван с тъмно дърво, както и шевове с по-дебел конец за по-рустикална визия на седалките. Всичко изглежда елегантно и висококачествено. Ами багажникът? Вместимостта му е 1527 литра, 73 литра по-малко от предшественика. Това се дължи най-вече на задната част, която е по-скосена.

Шофирането: няма да имате проблеми при офроуд разходките

Като комфорт на возене моделът не отстъпва на V90, Cross Country се движи не по-малко уверено и нежно, не се разклаща – и като цяло се справя перфектно. Поне това можем да кажем след първите тестове по „дълбоко замразените“ шосета на Северна Швеция. Успокоително е и друго: Cross Country не се плаши дори и от екстремно хлъзгавата повърхност на замръзналите езера – това се доказа от нашите тестове по ледените пързалки (с гуми с шпайкове). Моделът с двойно задвижване се справя с тези задачи с лекота и добри маниери. Извън пътищата с твърда настилка Cross Country не може да постигне възможностите на истински високопроходим автомобил, но определено не изостава от своя по-голям брат ХС90, чиито клиренс е 22 сантиметра – само 1 сантиметър повече. А това е достатъчно за леки до средно тежки разходки извън пътя. Офроуд-програмата (до 40 км/ч) позволява по-голямо превъртане на колелата и разпределя по-рано мощността към четирите колела. Всички варианти на Cross Country се оборудват с добре настроена 8-степенна автоматична трансмисия. Ние тествахме дизеловия двигател с 235 к.с., който перфектно подхожда на модела.

Оборудване: офроуд-програма срещу доплащане

Ако не харесвате вида на пластмасовите детайли, можете да ги поръчате и лакирани в цвета на каросерията. Като опция се предлага въздушно окачване на задната ос, което може да бъде снижено при товарене. Срещу доплащане се предлага и линията на оборудване Cross Country Pro, която включва LED фарове за мъгла със светлини при завиване, 19-цолови алуминиеви джанти, офроуд-програма за шофиране и автоматично отварящ се заден капак. Като опция се предлага и защита на масления картер на двигателя от стабилна алуминиева ламарина. В типичния за Volvo стил шведите са обърнали голямо внимание на сигурността и при това комби. Автомобилът серийно се оборудва с авариен спирачен асистент, асистент за спиране на кръстовища и асистент за задръствания.

Двигателите: до 320 к.с. за V90 Cross Country

Двигателите са същите 2-литрови 4-цилиндрови агрегати като при нормалното V90 и SUV-а ХС90. Двигателите ще са общо 4, два дизелови и два бензинови, с мощност между 190 к.с. при дизела D4 и 320 к.с. при бензиновия Т6. Всички двигатели са комбинирани с 8-степенна автоматична трансмисия.

Извод

Практично комби, много динамично на пътя благодарение на ниския център на тежестта и ниското тегло, с двойно задвижване и по-голям клиренс за висока проходимост. Лично аз го предпочитам пред един SUV, особено с този дискретно елегантен дизайн на Volvo V90.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин