Volvo S40 Т4: моят вълк в овча кожа


15
май
2017

Когато видях обявата за това Volvo в интернет, първата ми мисъл беше: такова S40 е толкова скучно. Триобемната каросерия е прекалено закръглена, предницата е твърде делова. Освен това „шведът” всъщност е „японски холандец” – произвеждаше се съвместно с Mitsubishi Carisma в холандския град Борн.

Турбо на Mitsubishi дава крила на двигателя

Няма и следа от индивидуалния дизайн на по-късните V50, S60, S80. Но когато разбрах какъв е двигателят, вдигам слушалката и уговарям пробно шофиране с CMA Automobile в Хамбург: това S40 е от рядко срещаната модификация Т4! Двулитровият четирицилиндров мотор се „напомпва“ от турбокомпресор на Mitsubishi с интеркулер и развива 200 к.с. и 300 Нютонметра. Преди да завъртя сивия контактен ключ и да стоваря цялата мощ на мотора върху предните колела, ми прави впечатление доброто състояние на автомобила. Двамата предишни собственици не са оставили никакви следи с изключение на няколко миниатюрни вдлъбнатини отзад вляво. Лакът блести също като кожата на меките седалки, електрическите стъклоповдигачи и люкът на покрива работят безупречно. Пробното шофиране потвърждава: Т4 е вълк в овча кожа, който владее както спокойното „плъзгане”, така и агресивното шофиране (само не и на мокра настилка поради проблемите със сцеплението). Освен запознатите никой не може да предположи, че максималната скорост е 230 км/ч. Този автомобил има две лица и предпочита да е сдържан. И изненадва – точно това ми харесва при него.

Само около 20 процента от продадените в Германия S40 са били седани

+ интересна комбинация между лукс и мощност. Добра защита срещу корозия, качествена изработка, много добри седалки, четири врати

– претоварено от мощността предно задвижване, груба 5-степенна автоматична трансмисия, висок разход на гориво (около 13 л/100 км), малко място на задната седалка

Оценка

Това S40 не е подходящо само за колекционери на Volvo. Динамичните характеристики и комфортът са впечатляващи, състоянието също е много добро. За съжаление разходът на гориво е твърде висок, поради което автомобилът не е подходящ за пътуващите на дълги разстояния.

Двулитровият четирицилиндров мотор се „напомпва“ от турбокомпресор на Mitsubishi с интеркулер и развива 200 к.с. и 300 Нютонметра.

Още по темата

Card image cap
Топ 20 на най-продаваните употребявани автомобили: 10-то място Skoda Octavia (2004 до 2012)

14
февр.
2018

AUTO BILD ще ви разкрие проблемните зони на тези модели

Card image cap
Тест на 10 препарата за почистване на джанти

29
ное.
2016

Кой препарат за джанти е най-добър? AUTO BILD изпробва 10 продукта

Card image cap
Nissan Patrol GR II като употребяван: нежният грубиянин

4
юли
2017

Двигателят и трансмисията не отговарят на обещаното от внушителната външност на Patrol. Това може да струва скъпо на купувачите на употребяван Nissan.

Card image cap

В последния брой:

Архив >