Volvo Cars с първи екологично неутрален завод в Европа

Производственият център Шьовде ще използва енергия от възобновяеми източници, като част от глобалната екологична стратегия на Volvo Cars за неутрални производствени операции до 2025 г.

1701
2018

Заводът за двигатели в шведския град Шьовде стана първият екологично неутрален производствен център на Volvo Cars, след като премина на отопление от възобновяеми източници от 1 януари 2018 г.

Шьовде е първият завод на Volvo Cars, който получи статут на екологично неутрален – важна част от стратегията на Volvo, която включва всички производствени операции на компанията да бъдат екологично неутрални до 2025 г.Шьовде е и един от малкото екологично неутрални автомобилни предприятия в Европа изобщо.


„Повишаването на енергийната ефективност е основен приоритет за нас и затова се стремим да получаваме енергията, която ни е необходима в работата, от възобновяеми източници“, заяви Хавиер Варела, старши вицепрезидент Производство и логистика във
Volvo Cars.

„Постижението на Шьовде е важна част от нашите глобални усилия да намалим вредния отпечатък върху околната среда. За нас е удоволствие да бъдем лидер в автомобилната индустрия, която се стреми към екологично неутрално производство“.

Според новото споразумение между Volvo Cars и доставчиците, енергията за Шьовде вече ще бъде добивана от изгаряне на отпадъци, биомаса и биогорива. Още от 2008 г. електроенергията в Шьовде, както и в останалите европейски заводи на компанията, се произвежда от възобновяеми източници.

„Това е важна крачка, с която се гордеем, както в Шьовде, така и във Volvo Cars като цяло“, заяви Стюарт Темплар, директор Устойчивост.

„Опазването на околната среда е сред основните ни ценности. Заедно със стратегията за електрификация на всеки нов Volvo модел от 2019 г., екологично неутралните производствени операции значително ще намалят въглеродния отпечатък, в подкрепа на глобалните усилия за борба с климатичните изменения“.

Volvo Cars непрекъснато търси иновативни начини за развитие на екологичната си стратегия за 2025 г. През 2016 г. например производственият център в Гент, Белгия, представи нова система за централно отопление, която намалява въглеродните емисии с 40%, спестявайки 15 000 т СО2годишно.

„Ще продължаваме да работим активно с доставчиците във всички региони, за да осигурим и в бъдеще достъп до възобновяема енергия за производствените си предприятия“, подчерта Хавиер Варела.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин