Volvo Cars отбелязва 90-годишен юбилей с първото ново ХС60

Производството на второто поколение на SUV-a стартира през април в Гьотеборг, Швеция

1304
2017

Volvo Cars през април производството на новия си средноразмерен SUV. Новото ХС60 ще излезе от завода в Гьотеборг точно 90 години след раждането на първото Volvo изобщо – ÖV4 идва на бял свят на 14 април 1927 г. Едва 275 ÖV4 са продадени за целия му жизнен цикъл. За разлика от него, новият модел ХС60 идва да замести един от най-продаваните автомобили в 90-годишната история на Volvo.

Настоящото ХС60 се превърна в истински феномен с непрекъснато нарастващи продажби от официалната му премиера през 2008 г. Девет години по-късно ХС60 вече е бестселър в SUV сегмента на премиум автомобилите в Европа.

Новото ХС60

„Volvo се гордее със своята история. Изминалите 90 години бяха вълнуващи, но следващите 10, които остават до 100-годишния ни юбилей, вероятно ще бъдат още по-вълнуващи заради фокуса на индустрията върху системите за автономно шофиране, електрификация и свързаност на автомобилите. Новото ХС60 е въплъщение на тези тенденции“, заяви Хакан Самюелсън, главен изпълнителен директор на Volvo Cars.

Volvo XC60 е един от най-сигурните автомобили, създавани някога. В него са интегрирани най-модерните технологии за безопасност, включително системата Oncoming Lane Mitigation, която осигурява автоматично завиване на волана, за да се избегне челен сблъсък. Системата за полуавтономно шофиране Pilot Assist, която контролира завиването, ускоряването и спирането при добре маркирани пътища и скорост до 130 км/ч, се предлага в новото Volvo XC60 като опция. Новото XC60 вече може да се поръчва от клиенти в Европа и по света, включително и в България.

90 години Volvo

Преди 90 години създателят на Volvo Асар Габриелсон вижда потенциал за производство на автомобили в Швеция, след внимателно проучване на развиващата се автомобилна индустрия в Европа и САЩ. Първата шведска кола в серийно производство е стандартна, с типично американски елементи в дизайна, с дървена конструкция, изработена от ясен и бук, и c 1,9-литров двигател. Въпреки многото промени, настъпили през тези 90 години, едно нещо се запазва постоянно – ангажиментът на Volvo да произвежда едни от най-сигурните автомобили в света.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин