Volvo Cars и Volvo Trucks споделят данни в реално време на пътя


8
май
2018

Автомобили и камиони ще обменят информация помежду си посредством облачна система, за да избегнат потенциалните опасности

 

Производителят на премиум автомобили Volvo Cars и водещият производител на камиони Volvo Trucks ще споделят данни в реално време чрез облачна система, която дава възможност на превозните средства да обменят информация помежду си и да предупреждават водачите за рискови участъци на пътя.

За първи път Volvo Cars споделя данни, свързани с безопасността, с друга компания. Сътрудничеството с Volvo Trucks е първата крачка към свързаните превозни средства, които могат да имат сериозен принос към безопасността по пътищата като цяло.От 2018 г. избрани камиони на Volvo Trucks и автомобили на Volvo Cars в Швеция и Норвегия ще споделят помежду си анонимни данни в реално време, като всяка от компаниите ще използва собствената си система за предупреждение при опасност на пътя чрез включване на аварийните светлини.

Volvo Cars има богата история в споделянето на знания и опит в безопасността, в името на това да се запазят колкото се може повече човешки животи.През 1959 г. Volvo се отказа от патента на изобретението си – триточковия предпазен колан, за да може всички автомобилни компании да го използват. Днес това се оценява на един милион спасени живота.

„Споделянето на информация в реално време, базирано на технологиите ни за свързаност и безопасност, може да допринесе за предотвратяването на инциденти“, заяви Малин Екхолм, вицепрезидент на Центъра по безопасност на Volvo Cars.

„Колкото повече превозни средства обменят данни в реално време, толкова по-безопасни ще бъдат пътищата ни. Очакваме в бъдеще да установим сътрудничество и с други партньори, които споделят нашия ангажимент за повишаване на безопасността по пътищата“.

Технологията на Volvo за сигнализация при потенциална опасност на пътя е първата по рода си в автомобилната индустрия. Всеки път, когато водачът включи аварийните светлини, системата изпраща сигнал до всички останали Volvo автомобили, които се намират наблизо и са свързани посредством облачната технология, като по този начин ги предупреждава и им помага да избегнат евентуалните инциденти. Това е особено полезно в зони с ограничена видимост.

Системата е налична в Швеция и  Норвегия от 2016 г. и е стандартна за всички автомобили от серията 90, 60, както и за новото ХС40. Присъединяването на Volvo Trucks към облачната система ще разшири нейния обхват, ще се засичат още повече потенциални опасности и ще се повиши сигурността по пътищата като цяло. Двете марки Volvo представляват значителна част от регистрираните нови превозни средства в региона.

„Свързаната сигурност позволява на Volvo водачите виртуално да „надникнат“ зад ъгъла и да избегнат критичните ситуации, още преди да са се случили“, допълни Екхолм.

„Възможността да виждаш напред и да предотвратяваш опасностите е нещо, което искаме да споделим с колкото се може повече водачи“. Чрез анонимизиране, проверка и обобщаване на данните, които се събират и споделят, инициативата ще бъде съобразена с новия регламент за защита на личните данни – General Data Protection Regulation (GDPR), който влиза в сила за Европейския съюз (ЕС) през 2018 г.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин