Volvo Cars и Northvolt с нов завод за батерии в Гьотеборг

0402
2022

Volvo Cars и Northvolt създават нов завод за производство на батерии, който ще започне работа през 2025 г. Ще бъдат осигурени до 3000 работни места и ще допълни планирания център за научноизследователска и развойна дейност. Двете компании назначиха Ейдриън Кларк, бившия изпълнителен директор на Tesla,  да ръководи производствения завод.

Партньорството с Northvolt значително ще засилистремежа на Volvo Cars да произвежда и продава само изцяло електрически автомобили до 2030 г.

Строителството на завода ще започне през 2023 г. и ще произвежда съвременни  батерии,специално разработени за използване в следващото поколение изцяло електрически автомобили Volvo и Polestar.

Заводът планира да доставя батерии за приблизително половин милион автомобила годишно.

„Партньорството ни с Northvolt е от ключово значение за нашите стратегически амбиции в електрификацията “, заяви Хакан Самуелсон, главен изпълнителен директор на Volvo Cars. „Ние се ангажираме да станем лидер в сегмента на първокласните електрически автомобили и да продаваме само електрически превозни средства до 2030 г. “

„Създаването на тази гигантска фабрика в Гьотеборг е решаващ ход, както за продължаване на трансформацията на един от най-динамичните автомобилни региони в света, така и за превръщане във водещ глобален доставчик на устойчиви батерии“, допълни Питър Карлсон, съосновател и главен изпълнителен директор на Northvolt . Централата ще се захранва от енергия от възобновяеми източници. Работейки с Northvolt, лидер в  производство на батерии,Volvo Cars могат значително да намалят въглеродния  отпечатък върху околната среда.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин