Volvo Cars и Geely задълбочават партньорството си


20
юли
2017

Volvo планира да създаде нова съвместна технологична компания с Geely Holding, китайската автомобилна група, за споделяне на съществуващи и бъдещи технологии, за задълбочаване на индустриалната синергия и за осигуряване на икономии от мащаба, които ще им позволят да разработват по-бързо технологиите за електрически автомобили от ново поколение.

Според Меморандума за разбирателство, подписан днес, Volvo Cars, Geely Auto и LYNK & CO ще споделят платформа на автомобилите и технологиите за двигателите чрез споразумения за кръстосано лицензиране на технологиите, управлявани от новото съвместно дружество. Те ще си сътрудничат по-задълбочено чрез съвместно закупуване на компоненти и намаляване на разходите за снабдяване.

Volvo Cars, Geely Auto и LYNK & CO са контролирани от Geely Holding, китайската автомобилна група. Новото съвместно дружество ще бъде 50/50 притежание на Volvo Cars и Geely Holding със седалище в Китай и дъщерно дружество в Гьотеборг, Швеция. Volvo Cars и Geely вече споделят технологии, по-специално Компактната модулна платформа (Compact Modular Architecture – CMA), която се използва от Volvo Cars за по-малката гама автомобили от серията 40, която предстои да бъде обявена скоро, както и от LYNK & CO.

Правата за интелектуална собственост върху технологиите, които ще бъдат споделени, ще останат собственост на компанията, която ги е разработила, но самата технология ще може да се ползва от Volvo, Geely Auto и LYNK & CO чрез лицензионни споразумения. Бъдещи модулни флатформи за автомобили и други технологии ще бъдат споделяни и разработвани въз основа на споразумения за споделяне на разходите. Компанията, която води разработването, ще притежава технологията, а другите компании от групата ще имат пълен достъп до нея чрез лиценз, като така ще се намалят общите разходи за разработка.

Очаква се сътрудничеството да бъде разширено в бъдеще, за да покрие също компонентите на електрическите автомобили като батерийни клетки, електромотори и системи за зареждане, за да се постигне максимална степен на синергия в групата. Отделно от това днес беше обявено също, че Volvo ще придобие значителен миноритарен дял от LYNK & CO. Това акционерно участие отразява факта, че LYNK & CO ще се възползва от прилагането на технология на Volvo сега и в бъдеще. LYNK & CO ще бъдат съвместно притежание на Geely Holding, Geely Auto и Volvo Cars.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин