Volvo Cars и China Unicom ще си сътрудничат за развитието на 5G комуникационна технология в Китай

1501
2020

Volvo Cars и водещата телекомуникационна компания China Unicom обединяват сили за създаването на следващото поколение 5G мобилна технология за комуникация между автомобилите и инфраструктурата в Китай. 

Двете компании се споразумяха да работят заедно в проучването, развитието и тестването на 5G автомобилни приложения и новосъздадената технология „vehicle-to-everything“ (V2X). 

Петото поколение 5G мобилна технология е в пъти по-бърза, разполага с по-голям обем за съхранение на информация и предлага по-ефективно време за реакция в сравнение с предходната 4G технология. Скоростното прехвърляне на данни към и от превозното средство дава възможност повече автомобилни приложения да работят. 

Volvo Cars и China Unicom проучват редица различни приложения с 5G технологията, служещи за комуникацията между автомобилите и инфраструктурата в Китай, като идентифицират потенциални подобрения в области като безопасност, устойчиво развитие, удобства за потребителите и автономно шофиране.

Например, подаването на информация, свързана с пътната обстановка, ремонтни дейности, трафик, задръствания и аварии, спомага автомобилът да предприеме превантивни мерки като забавяне или предлагане на различен маршрут. Това може да работи за повишаване на безопасността, избягването на трафик и повишаване на ефективната употреба на енергия. 

Друг пример е възможността автомобилите да намерят по-лесно свободни паркоместа с помощта на пътни камери. Освен това, превозните средства могат да комуникират както със светофари, за да установят оптимална скорост и да създадат т.нар. „зелена вълна“, така и помежду си, с цел безопасно влизане и излизане от магистрали и движение по нея.

„Volvo е лидер в откриването и развитието на потенциала за свързване на нашите автомобили, намирайки възможности за създаване на нови функции и услуги, като например засичане и споделяне на информация между превозните средства за хлъзгави участъци по маршрута, по който се движат “, споделя Хенрик Грийн, главен технологичен директор на Volvo Cars. „С 5G, мрежовата производителност се подобрява и позволява предоставянето на много повече услуги в реално време. Те могат да помогнат на водача да пътува по-безопасно и приятно. Щастливи сме, че ще си сътрудничим с China Unicom за разработването на тези услуги за китайския пазар.“

Г-н Лианг Баожун, вицепрезидент на China Unicom Group, допълва: „Като иновационен лидер в областта на 5G, China Unicom се ангажира да създаде нова информационна инфраструктура и решения в областта на интелигентната интернет връзка, която да предоставя отлично изживяване за потребителите. 5G ще даде възможност за развитие на автономното шофиране, ще подобри безопасността при шофиране и ще донесе ново преживяване чрез изграждане на цялостна система за обслужване на „хора, превозни средства, път, мрежа и cloud система “. Вярваме, че China Unicom и Volvo Cars ще се сътрудничат отлично, изграждайки път за разгръщане на бизнес в контекста на националните условия на Китай, който се очаква да се превърнат в индустриален модел за Китай. „

Към момента в големите градове в Китай се въвежда 5G с подкрепата на China Unicom и други компании. Очаква се Китай, подобно на повечето региони, също да приложи широко свои собствени стандарти за т.нар.технологии vehicle-to-everything (V2X).

Сътрудничеството на Volvo Cars с China Unicom спомага шведския бранд да се подготви по подходящ начин за регионалните изисквания и да създаде силно присъствие на V2X на най-големия си пазар. Volvo Cars планира да въведе 5G свързаност като част от следващото поколение Volvo автомобили, базирани на следващото поколение автомобилна архитектура SPA2.

Henrik Green – Senior Vice President Research & Development

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин