Volvo C70 на 20: златни моменти от историята на проекта

0110
2016

C70 представлява нова ниша във важен период за Volvo, проект, движен от ентусиазма и любовта към автомобилите на малък и въодушевен екип. Той е показан за първи път пред света преди 20 години.

Когато C70 е представен за първи път по време на в Париж на 30 септември 1996 г., не само елегантната му каросерия е чисто нова. Това е първото „истинско купе на Volvo от модела 1800 и първото сътрудничество на Volvo с инженерната фирма TWR за разработката на нов автомобил. Освен това, моделът е трябвало да бъде произвеждан отчасти с използването на нови методи в новооткрития завод в шведския град Удевала.

В началото на 90-те години на миналия век Volvo решава да разшири програмата си леки автомобили с купе и кабриолет. Планът е двете версии да се разработват паралелно и да се изградят върху технологичната база на модела 850.

В началото на 1994 г. е сформирана малка проектна група и Хакан Абрахамсон е назначен за мениджър на проекта. По това време Volvo има ограничен опит в разработката на такъв типично нишов продукт и е трябвало да действа доста бързо. Затова избира да си сътрудничи с британската инженерна фирма Tom Walkinshaw Racing (TWR), която вече работи съвместно със състезателния отбор на Volvo за шампионата на Великобритания за туристически автомобили BTCC.

Екипът разполага само с няколко месеца през 1994 г., за да дефинира проекта, и се заема за работа почти веднага с обстоен анализ на конкуренцията. Проектната група е трябвало да отмени плануваната си ваканция и вместо това се отправя на юг към Франция, за да наеме и изпита купета и кабриолети, произведени от основните й конкуренти.

Тъй като се предполага, че са на почивка, им е разрешено да вземат със себе си и семействата си, което се оказва неочакван успех. Отбелязват се няколко коментара, които не биха били направени, ако са били само автомобилни дизайнери, анализиращи конкуренцията. Това е особено полезно по време на продължителната работа по дизайна и членовете на екипа често се връщат към преживяванията със семействата си.

Голяма част от работата по проектирането и разработката се извършва в TWR близо до Оксфорд, Англия. Volvo отговаря за основната техническа структура и определя кои характеристики трябва да притежава автомобилът. TWR отговаря за съгласуването на дизайна и производството. Цял развоен екип работи в голям хангар, където Том Уокиншоу, харизматичният собственик на TWR, държи колекцията си автомобили.

На проектната група e дадена необичайно голяма свобода по отношение на формата на автомобила и директорът по дизайн Питър Хобъри иска да промени представата, че дизайнът на Volvo е ъгловат и квадратен. Когато Йън Кълъм от TWR показва скици на купе със значително по-заоблена линия на покрива и изваяни страници след предложения, които са счетени за „твърде в стила на Volvo“, въпросът е решен. Дизайнът ще остане почти без промяна чак до производствената фаза.

Новият автомобил има същото междуосие като Volvo 850 и същата дължина, но въпреки това създава впечатлението, че е доста по-елегантен. Тъй като се е знаело още от началото, че автомобилът ще се произвежда и като кабриолет, развойният екип създава дизайн, който е подходящ за кола със и без покрив.

Периодът за разработка на C70 е кратък – отнема едва 30 месеца от първите проучвания до производството на първите автомобили. Сътрудничеството с TWR е от ключово значение за постигане на това и проектните разходи са по-управляеми.

Тогавашният директор по дизайна на Volvo, Питър Хобъри, е определено ентусиазиран относно новия език на дизайна, представен от C70: „Изхвърлихме кутията, но запазихме играчката вътре“, казва той след първото представяне на автомобила на пресата, при което той шофира на сцената шафраново жълт C70.

Предната част определено е в стила на Volvo, но останалата част от каросерията е много по-заоблена от всеки друг предшестващ модел на компанията – най-малкото е първи такъв модел за дълъг период от време. C70 предвещава нова посока в дизайна, която ще характеризира много бъдещи модели.

Свободата на избор за клиента е важна в автомобил като C70 и клиентът може да избира от 17 различни цвята. Стандартен, металик и перлен. С 40 различни комбинации за интериора с нюанси по отношение на материала и цветовете, изборът е почти безкраен.

От огромно значение е скоростта да отговаря на външния вид. Затова C70 е лансиран ексклузивно с 5-цилиндрови двигатели с турбокомпресор. Най-мощният двигател, 2,3-литровият с 240 к.с., присъства и във Volvo 850R. По-умерена версия, с обем 2,5 литра и мощност 193 к.с., е пусната на пазара по същото време, а има и 2,0-литрови версии, предлагащи съответно 180 и 225 к.с., за пазари, където обемът на цилиндрите определя данъчните ставки.

Въпреки че C70 е в голяма степен емоционален автомобил, при който дизайнът определя функцията, има достатъчно място за четирима души и техния багаж. И тъй като са разработени от Volvo, нивата на безопасност са високи и включват система за защита при странични удари (SIPS), защита от камшичен удар (WHIPS), обтегачи на коланите и странични въздушни възглавници.

Заедно с TWR, Volvo създава смесено дружество, Autonova, в Удевала. Преди това Volvo развива дейност в Удевала, но производството е прекратено няколко години по-рано. Сега заводът е изграден наново и модернизиран, за да поеме производството на нишовия автомобил. Производството изоставя принципа на поточната линия и вместо това работен екип следва всеки автомобил през няколко етапа на производство, докато следващият екип поеме следващия етап. Капацитетът на новия завод е 20 000 автомобила на година.

Новината, че към Volvo C70 купе ще се присъедини и кабриолет, е обявена едновременно с лансирането на купето. Volvo C70 кабриолет е представен една година по-късно и е първият модел кабриолет на Volvo от съвременната епоха. В продължение на много години компанията е скептична относно кабриолетите от съображения за безопасността при катастрофа, но в C70 кабриолет са въведени функции като системата за защита срещу преобръщане (ROPS) – с две защитни рамки зад задните седалки, които се активират при ПТП. Рамката на предното стъкло е фиксирана върху основния панел и е изработена от високоякостна стомана.

Дизайнът издържа проверката на времето и не се променя съществено през деветте години съществуване, на които се радва първото поколение. Volvo C70 купе се произвежда до 2002 г., докато версията кабриолет съществува още три години – до април 2005. До тази дата са произведени 76 809 автомобила C70, от които 27 014 са купе и 49 795 са кабриолет. Второто поколение C70 кабриолет, което е с прибиращ се твърд покрив от три части и се произвежда от Pininfarina, е лансирано на автосалона в Париж през септември 2005 г.

10 неща, които може би не знаете за Volvo C70.

  1. C70 има една от най-добрите аудиосистеми в света по онова време, изградена с високоговорители от престижната датска марка Dynaudio, Dolby Surround и усилвател с до 4×100 вата.
  2. 17 различни екстериорни цвята са разработени под ръководството на дизайнера Хосе Диас де ла Вега. Той също така ръководи работата по дизайна на интериора, а Андерс Гунарсон играе същата роля по отношение на екстериора.
  3. В Швеция има специален клуб на собствениците на C70. Той организира шествие от завода в Удевала до Музея на Volvo в Гьотеборг по повод 20-годишния юбилей.
  4. Премиерата в Париж е можела да се следи и онлайн – това е първият път, когато това се случва в Европа.
  5. През 1998 г. C70 печели приза за най-добър автомобил Volvo в проучването за удовлетвореността на клиентите на J.D. Power и заема пето място в общото класиране.
  6. Финландската фирма Valmet прави предложение за C70 кабриолет с тънък покрив. То не стига до серийно производство, но наследникът на C70 получава покрив от този вид през 2005 г.
  7. Том Уокиншоу, човекът зад TWR, е опитен състезателен пилот с три световни титли в състезанията за туристически автомобили и победи на Дайтона и 24 часа на Льо Ман.
  8. През 1999 г. Volvo придобива TWR от Autonova и продължава производството самостоятелно. По-късно Volvo създава компания заедно с италианската фирма Pininfarina.
  9. Във филма „Светецът“ (1996), Саймън Темплар, в ролята Вал Килмър, шофира Volvo C70 в цвят Garnet Red. Филмът е заснет преди представянето на C70, което означава, че е бил обвит в голяма тайнственост.

Предварителната информация за C70 е била оскъдна. Включвала е елегантни снимки, няколко технически факта и цитат от три реда на Питър Хобъри: „Опитах се да създам автомобил, който хората ще желаят, а не автомобил, от който хората се нуждаят.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин