Volvo C30: голямо шоу за малко пари

В компактния клас няма по-ясно разпознаваем модел. Ние ще ви разкрием за какво трябва да внимавате при покупката му на старо

1803
2016

Не е задължително винаги да бъде Golf – до този извод стига нашият фотограф Томас Рудис и си купува С30. Причината: водачите на най-масовия модел в Германия рядко стават обект на флиртове на светофара. При Volvo обаче не е така – там правите голямо шоу за малко пари.
Представеният през 2006 г. красавец от Швеция е истински магнит за погледите. Всеки ще го разпознае много лесно заради характерната задница. Въпреки че скандинавският хечбек с две врати, дълъг 4252 мм, „превъзхожда“ Golf VI от 2008 г. с 53 мм, изглежда по-къс.

Цената на красивата задна част обаче е намаленото пространство – зад задните седалки в „ковчега на Снежанка“ се побират само 894 л, докато при баналния „германец“ има с 411 повече. При това на втория ред могат да седнат само двама души, а Golf предлага място за трима. Ето защо С30 е добро решение по-скоро за двойки без деца, които не носят много багаж по време на отпуската си.

Кокпит по шведски: интериорът е подреден като скандинавски пейзаж

Кокпит по шведски: интериорът е подреден като скандинавски пейзаж

Но да обичаш означава и да прощаваш. Затова ние прощаваме на произвеждания в Белгия „швед“, че използва платформата и малкия бензинов мотор на Ford Focus, както и 1,6-литровия дизел на Peugeot. Значително повече динамика гарантира 5-цилиндровият агрегат на Volvo D5. При него обаче често има проблеми с инжекторите.
Не всички мотори, работещи на принципа на самовъзпламеняването, имат филтър за твърди частици. Нашият тестов автомобил, който намерихме в автокъща в Хамбург, се продава за 18 900 лева и е предназначен за германския пазар, като притежава важния за тамошните градове екосертификат. Иначе колата е оборудвана с много екстри: отопляеми кожени седалки, парктроник отзад и пакет спойлери. Хубаво е, че няма навигационна система – обикновено нейният монитор трака в арматурното табло.

В края на 2009 г. беше направен фейслифт, при който предницата беше освежена. Красивата приказка на С30 завърши през 2012 г. – след шест години производство моделът беше спрян. Ако търсите негова алтернатива – хвърлете поглед вдясно. Ако държите непременно на германски автомобил, можете да се огледате за Scirocco. Все пак не трябва винаги да е Golf…

Много сервизни акции бяха спътник на малкия „швед“

Изглежда в Швеция гледат доста сериозно на темата „сервизни акции“. В своята кратка история моделът често беше привикван в официалните сервизи. През 2007 г. за смяна на спирачна помпа, през 2008 – заради течове на кормилната рейка, през 2009 – за клапан на сервото на спирачките, през 2010 дойде ред на механизма за смяна на предавките, през 2011 на проверка бяха подложени роговете на каросерията, а година по-късно на фокус беше системата за миене на фаровете. Често при дизелите дефектира турбокомпресорът.

Извод

Volvo C30 е прекрасна алтернатива на германските модели в компактния клас. „Шведът“ има малко недостатъци, а нашият тестов автомобил на възраст шест години се движи като нов. Въпреки многото сервизни акции колата запазва обещанието си за качество в дългосрочен период.

Ниво на маслото: През 2010 г. имаше сервизна акция за дизеловите мотори D5, тъй като електрониката даваше погрешни данни за нивото на маслото.

Ниво на маслото: през 2010 г. имаше сервизна акция за дизеловите мотори D5, тъй като електрониката даваше погрешни данни за нивото на маслото.

Полуоски: най-вече тази отдясно не се справя с въртящия момент. Затова последва сервизна акция.

Полуоски: най-вече тази отдясно не се справя с въртящия момент. Затова последва сервизна акция.

Окачване: на техническите прегледи често се откриват износени гумени тампони на задната ос.

Окачване: на техническите прегледи често се откриват износени гумени тампони на задната ос.

Ауспухова система: при малкия дизел филтърът за твърди частици се задръства прекалено рано. Това също стана причина за сервизна акция.

Ауспухова система: при малкия дизел филтърът за твърди частици се задръства прекалено рано. Това също стана причина за сервизна акция.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин