Volvo 850 T-5: eдна мечта 25 години по-късно

2309
2018

НАМЕРИХ ТВОЯ АВТОМОБИЛ. Написах само това, отдолу добавих линк към обявата. Това е автомобилът, за който моят съпруг си мечтае още от стажант: Volvo 850 T-5, сребрист металик, с триобемна каросерия и автоматична трансмисия. „Като дете рисувах автомобили, които изглеждаха точно като тази лимузина“, спомня си Кристиян. В края на 50-те години на миналия век неговите родители идват от Босна като гастарбайтери, бащата работи десетки години на поточните линии на Daimler, автомобилите играят важна роля в живота на семейството. Кристиян започва обучението си за автомобилен механик през 1993 година при дилър на Volvo в Бьоблинген. И помага при реставрацията на едно 244, когато в шоурума вкарват чисто нов изложбен екземпляр. И точно такава кола иска да има някой ден, когато може да си я позволи: Т-5, сребрист металик, с триобемна каросерия и автоматична трансмисия. Всъщност 850 не е точно йънгтаймер, защото е създаден още през 1978 година, макар и само на хартия.

Не всички харесват триобемните каросерии. Комбитата са по-популярни, благодарение на което седаните са по-евтини

В рамките на изследователската програма Volvo въвежда две нови моделни семейства: холандската 400 и шведската 850, и двете с предно задвижване. Volvo „налива“ 15 милиарда шведски крони в проекта, което отговаря на около 2,7 милиарда евро днес. Това е най-голямата инвестиция в развойна дейност в шведската индустриална история. И чак след 13 години с 850 Volvo представя едновременно 4 световни новости. Двигателят е алуминиев, базиран на редовия „шестак“ на 960, но без шестия цилиндър. 5-цилиндровият двигател е разположен напречно и задвижва предните колела. Delta-Link задната ос, многораменна конструкция с независимо окачване на колелата, осигуряваше достатъчна стабилност дори и при спортен стил на шофиране. Предпазните колани на предните седалки с автоматично регулиране на височината са вградени в широките средни колони. Но може би най-важната иновация е SIPS, една интелигентна защита срещу страничен удар, при която енергията на удара се насочва към средната част на автомобила, предните седалки се изместват странично, а средната конзола между двете предни седалки се изкривява. Точно SIPS бе основната причина навремето Volvo 850 да бъде обявено за „най-сигурния автомобил на света“. Неговата концепция за сигурност е актуална и до днес.

Подобно 850 днес е евтино, но не изглежда такова: дървените елементи, коженият волан, подгряването на седалките и климатичната инсталация създават усещане за висок клас

Уговаряме се с продавача и се отправяме към Бергкирхен, едно село на северозапад от Мюнхен. На пръв поглед Т-5 изглежда скромно, като автомобила на учител, евентуално професор в университет. Наистина, с дизайна си новото старо 850 веднага се разпознава като Volvo, но то вече не изглежда така, сякаш е издялано с брадва. Формите със заоблени ръбове са непреходни, макар и не толкова впечатляващи като при неговите предшественици. Сядаме в черните кожени седалки, правим няколко „кръгчета“, серийната изпускателна система реве, тягата на 225-те турбо конски сили е внушителна. И сега вече ни става ясно: това не е делови седан, това е вълк в овча кожа. След тестовото шофиране изчитаме и паметта за грешки – и то без външно устройство.

Допълнително монтираният имобилайзер изнервя, но навремето е бил изискван от застрахователите за „Каско“

Отпред в моторния отсек е разположен т. нар. Blinkbox, една On-Board диагностика. Под капачето е разположена букса със светодиод, с която можете да проверите съответния управляващ блок. Грешки се изобразяват под формата на трицифрени светлинни кодове. След това много лесно можете да проверите съответните грешки въз основа на списъци, които са достъпни в интернет. Едва ли е възможна по-лесна диагностика. Сребристият лос изглежда много добре и външно. Без щети по лаковото покритие, почти никаква корозия. Пробегът от 260 000 километра изобщо не му личи – нещо типично за добрe поддържаните Volvo. Някога 850 беше изпреварил времето си. Но за нас идва точно навреме. Плащаме 2500 евро. Една добра покупка. Мъжът ми е щастлив. Аз също съм щастлива. НАМЕРИХ ТВОЯ АВТОМОБИЛ. Написах само това, отдолу добавих линк към обявата. Това е автомобилът, за който моят съпруг си мечтае още от стажант: Volvo 850 T-5, сребрист металик, с триобемна каросерия и автоматична трансмисия. „Като дете рисувах автомобили, които изглеждаха точно като тази лимузина“, спомня си Кристиян. В края на 50-те години на миналия век неговите родители идват от Босна като гастарбайтери, бащата работи десетки години на поточните линии на Daimler, автомобилите играят важна роля в живота на семейството. Кристиян започва обучението си за автомобилен механик през 1993 година при дилър на Volvo в Бьоблинген. И помага при реставрацията на едно 244, когато в шоурума вкарват чисто нов изложбен екземпляр. И точно такава кола иска да има някой ден, когато може да си я позволи: Т-5, сребрист металик, с триобемна каросерия и автоматична трансмисия. Всъщност 850 не е точно йънгтаймер, защото е създаден още през 1978 година, макар и само на хартия. В рамките на изследователската програма Volvo въвежда две нови моделни семейства: холандската 400 и шведската 850, и двете с предно задвижване. Volvo „налива“ 15 милиарда шведски крони в проекта, което отговаря на около 2,7 милиарда евро днес.

Това е най-голямата инвестиция в развойна дейност в шведската индустриална история. И чак след 13 години с 850 Volvo представя едновременно 4 световни новости. Двигателят е алуминиев, базиран на редовия „шестак“ на 960, но без шестия цилиндър. 5-цилиндровият двигател е разположен напречно и задвижва предните колела. Delta-Link задната ос, многораменна конструкция с независимо окачване на колелата, осигуряваше достатъчна стабилност дори и при спортен стил на шофиране. Предпазните колани на предните седалки с автоматично регулиране на височината са вградени в широките средни колони. Но може би най-важната иновация е SIPS, една интелигентна защита срещу страничен удар, при която енергията на удара се насочва към средната част на автомобила, предните седалки се изместват странично, а средната конзола между двете предни седалки се изкривява. Точно SIPS бе основната причина навремето Volvo 850 да бъде обявено за „най-сигурния автомобил на света“. Неговата концепция за сигурност е актуална и до днес. Уговаряме се с продавача и се отправяме към Бергкирхен, едно село на северозапад от Мюнхен. На пръв поглед Т-5 изглежда скромно, като автомобила на учител, евентуално професор в университет.

Въпреки новия стил – лицето на марката е запазено

Наистина, с дизайна си новото старо 850 веднага се разпознава като Volvo, но то вече не изглежда така, сякаш е издялано с брадва. Формите със заоблени ръбове са непреходни, макар и не толкова впечатляващи като при неговите предшественици. Сядаме в черните кожени седалки, правим няколко „кръгчета“, серийната изпускателна система реве, тягата на 225-те турбо конски сили е внушителна. И сега вече ни става ясно: това не е делови седан, това е вълк в овча кожа. След тестовото шофиране изчитаме и паметта за грешки – и то без външно устройство. Отпред в моторния отсек е разположен т. нар. Blinkbox, една On-Board диагностика. Под капачето е разположена букса със светодиод, с която можете да проверите съответния управляващ блок. Грешки се изобразяват под формата на трицифрени светлинни кодове. След това много лесно можете да проверите съответните грешки въз основа на списъци, които са достъпни в интернет. Едва ли е възможна по-лесна диагностика. Сребристият лос изглежда много добре и външно. Без щети по лаковото покритие, почти никаква корозия. Пробегът от 260 000 километра изобщо не му личи – нещо типично за добрe поддържаните Volvo. Някога 850 беше изпреварил времето си. Но за нас идва точно навреме. Плащаме 2500 евро. Една добра покупка. Мъжът ми е щастлив. Аз също съм щастлива.

НЕЖНО И МОЩНО

Типично за Volvo: в задната седалка е интегрирана детска седалка. По-скоро нетипично: облегалката на задната седалка се сгъва в съотношение 2/3 или напълно. Мощният 5-цилиндров турбодвигател може да бъде диагностициран много лесно от кутийката в моторния отсек.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

Двигател 5 цилиндъра, турбо, отпред напречно Работен обем 2318 куб.см Мощност 166 кВт (225 к.с.) при 5300 об/мин Макс. въртящ момент 300 Нм при 2000–5200 об/мин Задвижване предно/ 4-степ. автоматична трансмисия Д/Ш/В 4710/1760/1440 мм Тегло (празен) 1422 кг Багажник 416 л 0–100 км/ч 7,4 сек Макс. скорост 230 км/ч Емисии CO2 198 г/км Цена 63 200 герм. марки (1994 г.)

ИЗВОД

Не се плашете от големия пробег. При 850 много по-важни са редовните поддръжка и ремонти. Истинско удоволствие доставя скромната визия в комбинация с мощния като мечка 5-цилиндров двигател. Който не желае да се изтъква с финансовите си възможности, ще открие в Т-5 най-подходящия автомобил.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин